Χαώδης πρεμιέρα Δημοκρατικών

Χαώδης πρεμιέρα Δημοκρατικών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευση και οργή προκάλεσε στις γραμμές των Δημοκρατικών το πρωτοφανές φιάσκο στην πρεμιέρα των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα από τις τοπικές συνελεύσεις του κόμματος στην πολιτεία Αϊόβα, οι οποίες διεξήχθησαν τη Δευτέρα, αναμένονταν το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι περισσότεροι από τους 11 προεδρικούς υποψηφίους είχαν ήδη αναχωρήσει για το Νιου Χαμσάιρ, όπου θα διεξαχθούν οι επόμενες προκριματικές εκλογές, στις 11 Φεβρουαρίου.

Οπως έγινε γνωστό από την τοπική ηγεσία των Δημοκρατικών, το πρόβλημα προέκυψε από την προβληματική λειτουργία της εφαρμογής, η οποία θα επέτρεπε τη γρήγορη αποστολή των αποτελεσμάτων από τους περίπου 1.700 τόπους των τοπικών συνελεύσεων στην κεντρική εφορευτική επιτροπή μέσω κινητών τηλεφώνων. Αναγκαστικά οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές στράφηκαν στην παραδοσιακή μέθοδο της τηλεφωνικής αποστολής των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε η τηλεφωνική γραμμή που είχε προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό λειτούργησε.

Η Αϊόβα εκλέγει μόλις 41 από τους 1.990 αντιπροσώπους των Δημοκρατικών, οι οποίοι θα αναδείξουν τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος στο συνέδριο του κόμματος, το καλοκαίρι. Ωστόσο, επειδή είναι η πρώτη πολιτεία που ανοίγει τον μαραθώνιο των προκριματικών εκλογών, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατμόσφαιρας, κάτι που επιδρά και στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας κάθε υποψηφίου.

Το φιάσκο των Δημοκρατικών έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για «απόλυτη καταστροφή» και προσέθεσε: «Τίποτα δεν λειτουργεί, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν διοικούν (οι Δημοκρατικοί) τη χώρα». Σε άλλο μήνυμά του άφησε υπονοούμενα για σκόπιμη παρέμβαση της ηγεσίας των Δημοκρατικών με σκοπό την παραχάραξη του αποτελέσματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε γύρω στο 90% στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών που έλαβαν χώρα στην ίδια πολιτεία και στις οποίες δεν είχε αξιόλογο αντίπαλο.

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, το επιτελείο του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, του πιο αριστερού εκ των 11 υποψηφίων, έδωσε στοιχεία που βασίζονταν στο 40% των καταμετρημένων ψήφων.

Σύμφωνα με αυτά, ο 78χρονος Σάντερς ερχόταν πρώτος με δεύτερο τον Πιτ Μπούτιτζιτζ, εκπρόσωπο της κεντρώας πτέρυγας, τρίτη τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ουόρεν και μόλις τέταρτο τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, θα πρόκειται για σοβαρή αποτυχία του Μπάιντεν, ενώ πέραν του Σάντερς ικανοποιημένος θα πρέπει να είναι και ο μόλις 38 ετών Μπούτιτζιτζ, η υποψηφιότητα του οποίου αναπτύσσει δυναμική το τελευταίο διάστημα.

Χθες το βράδυ, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να εκφωνήσει την καθιερωμένη, ετήσια προεδρική ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης» σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία τον παρέπεμψε για καθαίρεση, και της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να τον απαλλάξει σήμερα. Πηγή από τον Λευκό Οίκο ανέφερε πως η ομιλία Τραμπ θα διαπνέεται από «αμείλικτη αισιοδοξία», με κεντρικό άξονα τη «μεγάλη επιστροφή της Αμερικής» και έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Με ενδιαφέρον αναμένονταν οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος για τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα και το Ιράν, το Μεσανατολικό και άλλα διεθνή θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή