Συρία: Στήριξη από ΗΠΑ για ενέργειες αυτοάμυνας

Συρία: Στήριξη από ΗΠΑ για ενέργειες αυτοάμυνας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκληρή δοκιμασία υποβάλλεται η ρωσοτουρκική συνεννόηση στη Συρία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί τη Μόσχα ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω προώθηση του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ η Ρωσία κατηγορεί την Αγκυρα ότι παραβίασε τις συμφωνίες για την ειρήνευση στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε χθες τις «συνεχιζόμενες, αδικαιολόγητες και βίαιες επιθέσεις στον λαό του Ιντλίμπ από το καθεστώς Ασαντ, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ». Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Τουρκία και τις «ενέργειες αυτοάμυνας» που ανέλαβε η Αγκυρα σε απάντηση στην επίθεση των συριακών δυνάμεων, που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς Τούρκους στρατιώτες.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Rossiskaya Gazeta, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έριξε στην Τουρκία την ευθύνη για το θερμό επεισόδιο με τον συριακό στρατό, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ Τούρκων. «Τούρκοι ένοπλοι προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία της επαρχίας Ιντλίμπ, στο εσωτερικό της ζώνης αποκλιμάκωσης, χωρίς να μας ειδοποιήσουν, οπότε και εμείς δεν μπορέσαμε να ενημερώσουμε τον συριακό στρατό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε ότι «η τουρκική πλευρά δεν εκπλήρωσε βασικές δεσμεύσεις της» αναφορικά με το Ιντλίμπ, καθώς απέτυχε να διαχωρίσει τους μαχητές της αντιπολίτευσης με τους οποίους συνεργάζεται από τους τρομοκράτες της Αλ Νούσρα (πρώην Αλ Κάιντα). Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αποκάλυψε ότι η Τουρκία μετέφερε τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη (προφανώς για να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης Σαράζ εναντίον των δυνάμεων του Χαφτάρ).

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός «δεν θα επιτρέψει στο καθεστώς (Ασαντ) να κερδίσει περαιτέρω έδαφος» στο Ιντλίμπ, αν και προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. «Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε μια σύγκρουση ή μια μεγάλη διένεξη με τη Ρωσία. Εχουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες μαζί της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή