Συνέδριο ακροδεξιών με την παρουσία του Βίκτορ Ορμπαν

Συνέδριο ακροδεξιών με την παρουσία του Βίκτορ Ορμπαν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε συνέδριο ακροδεξιών, με τίτλο «Θεός, Τιμή, Πατρίδα – ο πρόεδρος Ρέιγκαν, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ και η ελευθερία των εθνών», συμμετείχε χθες στη Ρώμη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ιδρυμα Εδμόνδος Μπερκ και η οργάνωση Νατσιόνε Φουτούρα, που πρόσκεινται στα εθνικιστικά κόμματα της Ιταλίας.

Στο συνέδριο απέφυγε να παραστεί, όμως, ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ενδεχομένως εξαιτίας των σκληρών δηλώσεων του Ούγγρου πρωθυπουργού για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τη Δευτέρα με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Αίσθηση προκάλεσε και η απουσία της Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος Ιταλοί Αδελφοί, η οποία αρκέστηκε να εγκαινιάσει την εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας, αποχωρώντας αμέσως μετά. Η Μελόνι προφασίσθηκε το σημερινό ταξίδι της στις ΗΠΑ για να απουσιάσει από το αμφιλεγόμενο συνέδριο, καθώς έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον για να παραβρεθεί σε «πρόγευμα προσευχής» στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ των διασημοτήτων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, που πραγματοποίησαν εμφάνιση στο συνέδριο, ξεχώρισαν η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, πρώην βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ο Βρετανός συγγραφέας Ντάγκλας Μάρεϊ και ο Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας Γιοράμ Χαζονί, συγγραφέας του βιβλίου «Τα οφέλη του εθνικισμού». Στην ομιλία της, η Μελόνι διέψευσε τα δημοσιογραφικά σενάρια που την εμφανίζουν να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Σαλβίνι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης όλων των «πατριωτικών» κομματικών σχηματισμών στην Ιταλία και στην Ευρώπη.

Χθες το μεσημέρι, ο Ορμπαν γευμάτισε με τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό να διατηρήσει το κόμμα του, το Φιντέζ, στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η συμμετοχή του Φιντέζ στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί από το 2019. Χθες, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΛΚ αποφάσισε να μη ζητήσει την αποπομπή του Φιντέζ για τουλάχιστον ένα χρόνο, παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θεωρεί ότι το κόμμα του Ορμπαν παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του ΕΛΚ με τις επιθέσεις του κατά της δικαστικής εξουσίας.

Τη διατήρηση του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος στο ΕΛΚ υποστηρίζουν το βαυαρικό CSU, το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα και το γαλλικό Οι Ρεπουμπλικανοί. «Η αναστολή της συμμετοχής του Φιντέζ στις εργασίες του ΕΛΚ θα παραμείνει εν ισχύι. Το ουγγρικό κόμμα δεν θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του ΕΛΚ, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει διοικητικούς θώκους», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν.

Το συνέδριο των Ακροδεξιών στη Ρώμη δεν απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου, ούτε και τα δελτία ειδήσεων της ιταλικής τηλεόρασης, καθώς οι διοργανωτές φρόντισαν να αποκλείσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Πλάζα της Ρώμης μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, προφασιζόμενοι έλλειψη χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή