«Βερολινέζοι, οι Ελληνες της Γερμανίας»

«Βερολινέζοι, οι Ελληνες της Γερμανίας»

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην περίοδο 2021-2027, η Neue Zürcher Zeitung (NZZ) της Ζυρίχης συγκρίνει τους υφιστάμενους μηχανισμούς αναδιανομής εισοδήματος στη Γερμανία και στην Ευρώπη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «οι Βερολινέζοι είναι οι "Έλληνες της Ευρώπης"».

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα λαμβάνει τις υψηλότερες επιδοτήσεις με 1.050 ευρώ ανά κεφαλή ετησίως, ενώ ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Λιθουανία με 450 ευρώ». Κατ΄αντιστοιχία, στο εσωτερικό της Γερμανίας οι Βερολινέζοι λαμβάνουν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 983 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ ακολουθούν τα τέσσερα ανατολικογερμανικά κρατίδια και η πόλη της Βρέμης με επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 800 ευρώ ανά κάτοικο.

Το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας βασίζεται σε έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) με έδρα το Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «η αναδιανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ προκαλεί συνεχώς εντάσεις. Ωστόσο, η ανά κάτοικο οικονομική επιβάρυνση της Βαυαρίας στα πλαίσια του ενδογερμανικού μηχανισμού για την αναδιανομή του εισοδήματος είναι τριπλάσια από εκείνη που υφίσταται η Γερμανία κατά την αναδιανομή στο πλαίσιο της ΕΕ…».

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή