Αϊόβα: ελαφρύ προβάδισμα για Μπούτιτζιτζ

Αϊόβα: ελαφρύ προβάδισμα για Μπούτιτζιτζ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρύ προβάδισμα έναντι του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς είχε ο Πιτ Μπούτιτζιτζ με βάση τα αποτελέσματα από το 71% των εκλογικών τμημάτων στην πολιτεία της Αϊόβας. Αρκετά πιο πίσω ακολουθούσε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο τέως αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας πρωτοφανών τεχνικών προβλημάτων και ήδη οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών έχουν αφήσει πίσω τους την Αϊόβα και έχουν μετακινηθεί στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ.

Ο Μπούτιτζιτζ έλαβε το 26,8% και 11 εκλέκτορες, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος, δηλαδή 24 ώρες μετά το πέρας της διαδικασίας.

Ακολουθούσε με 25,2% και επίσης 11 εκλέκτορες ο Σάντερς και με 18,4% και 5 εκλέκτορες η Γουόρεν. Απογοητευτικό ήταν για τον Μπάιντεν το 15,4% καθώς δεν έλαβε κανέναν εκλέκτορα, όπως και η γερουσιαστής Εϊμι Κλόμπουχαρ που συγκέντρωσε ποσοστό 12,6%. Σύμφωνα με το Associated Press, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων ήταν υπερβολικά μικρή ώστε να ανακηρυχθεί νικητής.

Από πολιτικής απόψεως, όμως, αυτός ήταν μάλλον ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο πρώην δήμαρχος της σχετικά άγνωστης πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα. «Μια εκστρατεία που άρχισε πριν από έναν χρόνο με τέσσερα άτομα προσωπικό, χωρίς αναγνωρισιμότητα, χωρίς χρήματα, απλώς με μια μεγάλη ιδέα, μια εκστρατεία που κάποιος είπε ότι δεν θα έπρεπε να κάνει καν την προσπάθεια, προηγείται σε αυτό τον αγώνα», δήλωσε χθες ο ηλικίας 38 ετών Μπούτιτζιτζ.

Οι υποψήφιοι βρίσκονται ήδη στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ όπου η σχετική διαδικασία θα λάβει χώρα την Τρίτη. 

Τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση αποτελεσμάτων

ΝΤΕ ΜΟΪΝΣ. Την ίδια την αξιοπιστία του Δημοκρατικού Κόμματος απείλησαν τα προβλήματα λειτουργικότητας της καινοτόμου εφαρμογής μετάδοσης αποτελεσμάτων στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβας. Η εφαρμογή δεν λειτουργούσε σωστά, ενώ οι χρήστες της δυσκολεύονταν να την «κατεβάσουν» στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως εξηγούν σε άρθρο τους οι New York Times. Για διάστημα 22 ωρών μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, τα τοπικά κομματικά όργανα παρέμεναν σιωπηλά, μην έχοντας τη δυνατότητα να ανακοινώσουν έστω και προσωρινά αποτελέσματα.

Παρότι ορισμένοι πρόεδροι εκλογικών επιτροπών κατάφεραν να μεταδώσουν αποτελέσματα τη Δευτέρα χωρίς δυσκολία, ποσοστό μόλις 25% των 1.700 προέδρων εκλογικών επιτροπών κατάφεραν να εγκαταστήσουν την επίμαχη εφαρμογή. Ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής είχαν ήδη εκφραστεί από τον περασμένο μήνα, όταν η εταιρεία Shadow (Σκιά) παρουσίασε για πρώτη φορά το σύστημα. Ειδικοί της κυβερνοασφάλειας επεσήμαναν ότι η εφαρμογή δεν είχε δοκιμαστεί επαρκώς και δεν είχε παρουσιαστεί σε ανεξάρτητους αναλυτές. «Θα εφαρμόσουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε», ανέφερε εκπρόσωπος της Shadow. Η εταιρεία, όμως, δεν αναμένεται να εξασφαλίσει νέα συμβόλαια, καθώς η τοπική επιτροπή των Δημοκρατικών της Νεβάδα, που διοργανώνει αυτό τον μήνα προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι δεν θα αξιοποιήσει τη Shadow.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή