Αθώωση Τραμπ από τη Γερουσία

Αθώωση Τραμπ από τη Γερουσία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ από τη Γερουσία έπεσε χθες το βράδυ η αυλαία της τρίτης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών παραπομπής εν ενεργεία προέδρου. Για να πετύχουν την καθαίρεση του Τραμπ, οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν 67 ψήφους σε σύνολο 100 γερουσιαστών, εκ των οποίων τελικά συνέλεξαν μόλις 48. Μοναδική έκπληξη της χθεσινής βραδιάς ήταν η απόφαση του γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ να παραβεί την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Τραμπ. 

Στο επίπεδο της κοινής γνώμης, η πεντάμηνη διαδικασία της παραπομπής δεν φαίνεται να ωφέλησε τους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup, η δημοτικότητα του Τραμπ ανέρχεται σε 49%, κάτι που αντιπροσωπεύει το ανώτατο σημείο της από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία. Η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φτάνει το 51%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2005.

Ο βαθύς πολιτικός διχασμός της Αμερικής αποτυπώθηκε ανάγλυφα το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε την καθιερωμένη, ετήσια προεδρική ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε καν τη λέξη «παραπομπή» στη διάρκειας 78 λεπτών ομιλία του, η συνεδρίαση σφραγίστηκε από θεατρικά ενσταντανέ, που έδωσαν δραματικό τόνο στην αντιπαράθεσή του με τη Νάνσι Πελόσι.

Την αρχή έκανε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής όταν απέφυγε να παρουσιάσει τον ομιλητή με την προβλεπόμενη από το πρωτόκολλο προσφώνηση. Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, ο Τραμπ ανταπέδωσε τα ίσα αποφεύγοντας το προτεταμένο χέρι της Πελόσι, όταν της έδωσε αντίγραφο της ομιλίας του. Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, η πρόεδρος της Βουλής καθιστούσε σαφή την απαρέσκειά της με μορφασμούς και εύγλωττες χειρονομίες. Το αποκορύφωμα ήρθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής ομιλίας. Ενώ οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές χειροκροτούσαν όρθιοι τον Τραμπ, φωνάζοντας «άλλα τέσσερα χρόνια», η Πελόσι έσκιζε επιδεικτικά, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, το αντίγραφο της ομιλίας του.

Επί της ουσίας, ο Τραμπ επιδόθηκε σε μια αυτάρεσκη αποτίμηση των πεπραγμένων του, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. Αν το 2017 ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα διεκτραγωδώντας την υποτιθέμενη «Αμερικανική Σφαγή» (ανεργία, εγκληματικότητα κ.λπ.), αυτή τη φορά η ομιλία του είχε τίτλο «Η Μεγάλη Επιστροφή της Αμερικής». Σε ένα χαρακτηριστικό του απόσπασμα, που προδιαθέτει για τους τόνους της εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, διακήρυξε τα εξής: «Οι εχθροί της Αμερικής τρέχουν να γλιτώσουν, τα πλούτη της Αμερικής αυξάνονται και το μέλλον της Αμερικής είναι λαμπρό». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον εαυτό του για την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με Κίνα, Μεξικό και Καναδά, για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή