Τελεσίγραφο από Ερντογάν στον Ασαντ

Τελεσίγραφο από Ερντογάν στον Ασαντ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Απειλές εναντίον της Δαμασκού και των Κούρδων της Συρίας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χθες, μία ημέρα μετά τον θάνατο επτά Τούρκων στρατιωτών και του μεταφραστή τους στο Ιντλίμπ. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του θα προβεί σε χρήση βίας εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αν δεν υποχωρήσουν στην προηγούμενη γραμμή εκεχειρίας έως το τέλος του μηνός.

Από τον Δεκέμβριο, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Ασαντ προχωρούν όλο και βαθύτερα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών. Κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζονται από την Τουρκία.

«Εάν το καθεστώς Ασαντ δεν υποχωρήσει σε θέσεις πίσω από τα παρατηρητήρια, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια της», είπε ο Ερντογάν. Δύο τουρκικές θέσεις βρίσκονται πλέον πίσω από τις γραμμές του συριακού στρατού. «Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή στη Συρία. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει το ίδιο εκεί που έχει χυθεί αίμα Τούρκων στρατιωτών. Αν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατιωτών μας στο Ιντλίμπ, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να τη διασφαλίσουμε μόνοι μας».

H κλιμάκωση δοκιμάζει τις σχέσεις Αγκυρας – Μόσχας, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρέχουν τον βασικό μοχλό υποστήριξης του Σύρου προέδρου Ασαντ. Σε μια έμμεση αιχμή προς τη Ρωσία, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ημιθανή» τη συμφωνία της Αστάνα, που έθεσε τις βάσεις για τη συριακή ειρηνευτική διαδικασία.

Η εκεχειρία που είχε προβλεφθεί από τη ρωσοτουρκική συμφωνία για το Ιντλίμπ παραβιάζεται συστηματικά, ενώ η κατάληψη περιοχών του Ιντλίμπ από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, διάδοχο της Αλ Κάιντα στη Συρία, οδήγησε σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων της Δαμασκού. Η Δαμασκός πέρασε σε μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιδρομές από τον Δεκέμβριο, οι οποίες έχουν προξενήσει μαζική φυγή πληθυσμού.

«Από την 1η Δεκεμβρίου, 520.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα είναι γυναίκες και παιδιά», είπε ο εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ντέιβιντ Σουάνσον.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία, περίπου 300 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή