Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Κίνα

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Κίνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των θανάτων και των νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό 2019-nCoV εξακολουθεί να αυξάνεται με υψηλό ρυθμό στην Κίνα, ενώ δεν υπάρχει ένδειξη ύφεσης της επιδημίας. Επιστήμονες σε Κίνα, Βρετανία και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη εμβολίου, το οποίο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Ιούνιο στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποβάθμισε τις εκτιμήσεις ΜΜΕ περί «αποφασιστικής προόδου» στην εξεύρεση θεραπείας.

Χθες, η κινεζική επιτροπή υγείας ανακοίνωσε πως την Τρίτη πέθαναν στην Κίνα 65 άνθρωποι που είχαν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του ιού έχει ανέλθει σε 490, εκ των οποίων μόλις 2 εκτός Κίνας. Παράλληλα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3.887, στις 24.324. Εκτός Κίνας ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό ανέρχεται σε περίπου 230 σε 27 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα αυξάνεται κατά διψήφιο ποσοστό τις τελευταίες 11 ημέρες και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη περί σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων, πολύ περισσότερο περί μείωσής του. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ενθαρρυντικό στοιχείο: ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν γιατρευτεί έχει ανέλθει σε 1.028. Επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά, η θνησιμότητα λόγω του νέου κορωνοϊού είναι σταθερή περίπου στο 2% και είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη του SARS (10%) και του MERS (35%). Κινέζοι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν αρχικά ενθαρρυντικά στοιχεία από τη συνδυαστική χρήση φαρμάκου για τη γρίπη και φαρμάκου για τον ιό HIV, ωστόσο τα ευρήματά τους δεν έχουν ελεγχθεί από εξωτερικές πηγές. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως «δεν υπάρχει γνωστή αποτελεσματική θεραπεία κατά του (ιού) 2019-nCoV». Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες πως πάνω από το 80% των ανθρώπων που πέθαναν από τον 2019-nCoV είχε ηλικία άνω των 60 ετών και αντιμετώπιζε ήδη τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, ενώ τα δύο τρίτα ήταν άντρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί κάτοικοι της πόλης Γουχάν, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, θεωρούν πως ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί διότι οι ασθενείς είναι τόσο πολλοί ώστε τα νοσοκομεία δεν περιθάλπουν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, ενώ σε πολλούς δεν έχει γίνει καν διάγνωση καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά. Περισσότεροι από 7.000 επιβάτες δύο πολυτελών κρουαζιερόπλοιων σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ παραμένουν σε καραντίνα, ενώ η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες από την ηπειρωτική χώρα θα παραμένουν σε καραντίνα 14 ημέρες.

Στη Ρωσία, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα μεταφέρονται σε τοποθεσία στη Σιβηρία, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα πρέπει να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας φαρμακείων που αυξάνουν την τιμή των μασκών προσώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή