Χωρίς ηλεκτρικό η Γιουγκοσλαβία

Χωρίς ηλεκτρικό η Γιουγκοσλαβία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οταν πέφτει η νύχτα στην Πρίστινα μια βοή σαρώνει κατά τακτά διαστήματα την πόλη. Κάποιος αδαής θα νομίσει ότι μαρσάρουν εκατοντάδες μοτοσικλέτες με ξεχαρβαλωμένες εξατμίσεις, στην πραγματικότητα όμως το ενοχλητικό κροτάλισμα προέρχεται από τις χιλιάδες γεννήτριες, που τίθενται σε λειτουργία για να εξασφαλίσουν ρεύμα καταστήματα και τα νοικοκυριά, μόλις σημειωθεί διακοπή ηλεκτρικού.

Υπολειτουργεί

Τέτοιες διακοπές σημειώνονται συχνά στο Κόσοβο. H Πρίστινα έχει ηλεκτρικό ρεύμα τέσσερις ώρες και ακολουθούν άλλες δύο χωρίς φως. O λόγος είναι ότι το μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ομπελις υπολειτουργεί.

Δεν φτάνει το γεγονός ότι δεν έγιναν επενδύσεις για να εκσυγχρονιστεί, έκλεψε και η μαφία μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων και τα πούλησε στην Αλβανία, όπου και τα εκεί εργοστάσια έχουν το κακό τους το χάλι.

Στην Πρίστινα γίνεται λόγος για «μαφία του ρεύματος», που εκτός του ότι κλέβει τα μηχανήματα, προβαίνει και σε σαμποτάζ από τα οποία επωφελείται ένα μεγάλο κύκλωμα εμπορίας γεννητριών!

Αν δεν ξεπαγιάζει ο πληθυσμός στο Κόσοβο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι με χρήματα του Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων έχουν επισκευαστεί κάποια τμήματα του εργοστασίου αλλά και το δικτύου διανομής, και τα οποία έχουν τεθεί υπό την εποπτεία της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ.

Στη Σερβία

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στη Σερβία, όπου το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος δεν εμφανίζεται πλέον οξύ, καθώς έγιναν επισκευές στο δίκτυο και σε συνδυασμό με τις εισαγωγές από την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Με ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης καλύφθηκε, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής του κ. Αντρέας Τσόπελ, το 70% των αναγκών του πληθυσμού και κυρίως των δημόσιων ιδρυμάτων (νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών) αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτικών νοικοκυριών. Μέσα στο 2001, μάλιστα, αγοράστηκαν με κονδύλια του Οργανισμού 150.000 τόννοι πετρελαίου.

Υποδομές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσόπελ, έχουν διατεθεί από τη λειτουργία του Οργανισμού έως τώρα 1,07 δισ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών στη Γιουγκοσλαβία -κυρίως στον τομέα της ενέργειας- από τα οποία 682 στο Κόσοβο, 331 στη Σερβία και 62 στο Μαυροβούνιο. Ανέφερε μάλιστα ότι στο Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας, μια μόνιμη εστία έντασης, άρχισε να «τρέχει» πρόγραμμα ύψους 4.000.000 ευρώ για την επισκευή σχολικών κτιρίων αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη Σέρβων και Αλβανών μαθητών σε αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή