ΚΟΣΜΟΣ

Αϊόβα-Δημοκρατικοί: Νικητής οριακά ο Μπούτιτζετζ, επανακαταμέτρηση ζητά η Εθνική Επιτροπή του κόμματος

Αϊόβα-Δημοκρατικοί: Νικητής οριακά ο Μπούτιτζετζ, επανακαταμέτρηση ζητά η Εθνική Επιτροπή του κόμματος

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ επικράτησε — εντελώς οριακά — στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, από την πολιτειακή επιτροπή του κόμματος στην Άιοβα.

Με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο 38χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνας συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό των πολιτειακών αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, ποσοστιαία το 26,2%, δεύτερος ήρθε ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ με το 26,1%, τρίτη ήταν η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 18%, μόλις τέταρτος ήρθε ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν — παρά την καλή εικόνα του στις δημοσκοπήσεις — με 15,8%, ενώ η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ τερμάτισε πέμπτη στην πρώτη αυτή κούρσα με 12,3%.

Η νίκη του Μπούτιτζετζ, που εάν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γινόταν ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος των ΗΠΑ, θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ότι αλλάζει τη δυναμική σε αυτό το ακόμα πολύ πρώιμο στάδιο της κούρσας. Για πολλούς, θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή εικόνα του Μπάιντεν.

Πάντως ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ο Τομ Περέζ, έπειτα από σωρεία δημοσιευμάτων και όργιο φημών περί ασυνεπειών στα αποτελέσματα και προβλημάτων στο ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την καταμέτρηση, έδωσε εντολή στον κομματικό μηχανισμό να προχωρήσει άμεσα σε επανακαταμέτρηση. Χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κομματικών μελών και της ευρύτερης κοινής γνώμης στη διαδικασία, μετά τις επικρίσεις που προκάλεσε το φιάσκο στην πολιτεία και τις λοιδορίες του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκαλύπτει πολλά και σοβαρά λάθη καταμέτρησης.

Ο πρόεδρος της πολιτειακής επιτροπής Τρόι Πράις, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν για το φιάσκο της πολυαναμενόμενης διαδικασίας, ανέφερε ότι τα προβλήματα εντοπίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφηκαν στο χαρτί για να «διορθωθούν τα σφάλματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa