ΗΠΑ: Νεοκλασικός ρυθμός σε ομοσπονδιακά κτίρια

ΗΠΑ: Νεοκλασικός ρυθμός σε ομοσπονδιακά κτίρια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προεδρικό διάταγμα φέρεται να προετοιμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, με τίτλο «Επαναφέροντας την καλαισθησία στα ομοσπονδιακά κτίρια», σύμφωνα με το οποίο ο Λευκός Οίκος θα ορίζει ότι κάθε μελλοντικό κυβερνητικό κτίσμα θα υπακούει στον νεοκλασικό ρυθμό αρχιτεκτονικής, θυμίζοντας το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η απόφαση του Τραμπ θα ανατρέψει τον κανόνα που εισήγαγε το 1962 ο γερουσιαστής Ντάνιελ Πάτρικ Μόινιχαν με στόχο την αποφυγή επιβολής «επίσημου κρατικού αρχιτεκτονικού ρυθμού». Τα κυβερνητικά κτίρια, είχε επισημάνει ο Μόινιχαν, πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά της εποχής τους, όπως αναφέρει σε άρθρο της η αρχιτεκτονική επιθεώρηση Archpaper. «Το αρχιτεκτονικό σχέδιο πρέπει να ρέει από τους αρχιτέκτονες προς το κράτος και όχι αντίθετα», είχε γράψει ο Μόινιχαν, που θεωρούσε ότι η συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών και δημόσιων λειτουργών είναι ικανή να στηρίξει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Το προεδρικό διάταγμα ενδέχεται να πηγάζει από την απέχθεια του Τραμπ προς τους ρυθμούς του μπρουταλισμού και του μοντερνισμού. Ο Τραμπ έχει εκφράσει δημόσια την αντιπάθειά του στον μπρουταλισμό, το αρχιτεκτονικό ρεύμα της δεκαετίας του 1960 που έδινε έμφαση στη χρήση γυμνού σκυροδέματος στις προσόψεις και στον επιβλητικό χαρακτήρα ομοσπονδιακών κτιρίων. Ο σημερινός πρόεδρος έχει προτείνει την κατεδάφιση του κτιρίου του FBI στην Ουάσιγκτον, σχεδιασμένο από τον Τσαρλς Μέρφι, και την αντικατάστασή του με νεοκλασικό κτίσμα. Το πάθος του Τραμπ κατά του κτιρίου οφείλεται στο γεγονός ότι το αρχηγείο του FBI βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο «Τραμπ» της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η στροφή του Τραμπ προς το νεοκλασικό ρυθμό είχε καταγραφεί για πρώτη φορά το 2008, μετά τον διορισμό φανατικών «νεοκλασικιστών» ως μελών του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Καλών Τεχνών, ενόψει της μελλοντικής έγκρισης κατασκευής ομοσπονδιακών κτιρίων με τέτοια σχέδια. Ο «πόλεμος» του Τραμπ κατά του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού δεν εκπλήσσει τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες που εκφράζουν εδώ και δεκαετίες την απορία τους για τις κάκιστου γούστου επιλογές του Τραμπ στον εμβληματικό ουρανοξύστη του στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή