«Λαϊκό πόλεμο» κατά επιδημίας κήρυξε ο Σι

«Λαϊκό πόλεμο» κατά επιδημίας κήρυξε ο Σι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νεογέννητα μωρά στην κινεζική πόλη Γουχάν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των γιατρών περί ενδεχόμενης μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο. Ο Κινέζος ιατρός Λι Γουενλιάνγκ, από τους πρώτους που είχαν προσπαθήσει να προειδοποιήσουν για την επιδημία του 2019-nCoV, πέθανε χθες εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου της Γουχάν. Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξε «λαϊκό πόλεμο» κατά της επιδημίας, ενώ υψηλόβαθμη αξιωματούχος διέταξε τις Αρχές της Γουχάν να συγκεντρώσουν αμέσως όλους όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό και να τους απομονώσουν, να τους θέσουν σε καραντίνα ή να τους στείλουν στα νοσοκομεία που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το ένα από τα δύο μωρά διαγνώστηκε με τον ιό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννησή του. Η μητέρα του έχει επίσης προσβληθεί από τον ιό 2019-nCoV, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο ιός μεταδόθηκε από τη μητέρα στο έμβρυο. Το βρέφος θα μπορούσε να μολυνθεί επίσης κατά τη γέννησή του, από τον βήχα της μητέρας του ή μέσω του θηλασμού.

Ο ηλικίας 34 ετών ιατρός Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει συναδέλφους του στις 30 Δεκεμβρίου για την επιδημία του νέου κορωνοϊού, απεβίωσε χθες βράδυ, όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, όπου νοσηλευόταν. Χθες το απόγευμα, μόλις το νοσοκομείο ανακοίνωσε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι ο ιατρός βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, έλαβε εντός μισής ώρας περίπου μισό εκατομμύριο σχόλια συμπαράστασης προς τον Λι. Η κινεζική αστυνομία είχε ανακρίνει τον ιατρό Λι στις αρχές Ιανουαρίου και τον είχε εξαναγκάσει να υπογράψει δήλωση με την οποία αποκήρυσσε την προειδοποίηση που είχε στείλει για την εμφάνιση ενός νέου ιού, με συμπτώματα παρόμοια εκείνων του SARS, ως αβάσιμη και παράνομη φήμη.

Ο Λι είχε μιλήσει στους New York Times την 1η Φεβρουαρίου και είχε πει πως «αν οι Αρχές είχαν αποκαλύψει νωρίτερα πληροφορίες για την επιδημία, νομίζω πως θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια». Την Τετάρτη, ο αριθμός των ασθενών που είχαν πεθάνει στην Κίνα εξαιτίας του 2019-nCoV είχε αυξηθεί κατά 73 –νέο ημερήσιο ρεκόρ– και ανερχόταν πλέον στους 563, ανακοίνωσαν χθες οι κινεζικές αρχές. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον ιό στην Κίνα υπερέβη τις 28.200. Εκτός ηπειρωτικής Κίνας ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 268.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε χθες από τη Γενεύη ότι «είναι πιθανό να δούμε αύξηση των περιστατικών τις επόμενες ημέρες. Αλλά τα πράγματα είναι σταθερά, τουλάχιστον προς το παρόν». Ο καθηγητής Μάικ Ράιαν επισήμανε ότι παραμένει σταθερή η αύξηση των κρουσμάτων στην κινεζική επαρχία Χουμπέι (με πρωτεύουσα τη Γουχάν), αλλά δεν παρατηρείται κάτι ανάλογο στην υπόλοιπη Κίνα, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αντιπρόεδρος Σουν Τσουνλάν, στην οποία έχει ανατεθεί το καθήκον του περιορισμού της επιδημίας, διέταξε τις Αρχές της Γουχάν να μεταβαίνουν επί εικοσιτετραώρου βάσεως από σπίτι σε σπίτι και να συγκεντρώνουν όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οταν, την περασμένη Τρίτη, επισκέφθηκε το στάδιο Χονγκσάν, που έχει μετατραπεί σε κέντρο περίθαλψης, δήλωσε ότι ο ιός «θα πρέπει να αποκοπεί από την πηγή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή