Νικητές και χαμένοι στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Αϊόβας

Νικητές και χαμένοι στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Αϊόβας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ξεδιπλωθεί το φιάσκο της προκριματικής διαδικασίας των Δημοκρατικών, η δυσανάλογα μεγάλη επιρροή της μικρής, αγροτικής και πλειοψηφικά λευκής, πολιτείας της Αϊόβας στις εσωκομματικές αμερικανικές εκλογές ήταν ήδη υπό αμφισβήτηση. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια αντιπροσωπευτική πολιτεία για το σύνολο των ΗΠΑ, η διαδικασία συνέλευσης έναντι της απλής λαϊκής ψήφου στην οποία βασίζεται είναι νεφελώδης και πολύπλοκη και υπάρχει ελάχιστη μαθηματική βαρύτητα στους μόλις 41 εκλογικούς αντιπροσώπους της. Το παιχνίδι στην Αϊόβα ήταν πάντοτε επικοινωνιακό και –όπως αποδεικνύει περίτρανα η ιστορική νικητήρια ομιλία του Ομπάμα το 2008– αφορά μόνο τη δυναμική με την οποία πριμοδοτείται ο υποψήφιος που την κερδίζει.

Φυσικά, ο αντίκτυπος αυτός θα λείπει φέτος από την Αϊόβα. Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και μέχρι χθες τα αποτελέσματά της εξακολουθούσαν να αμφισβητούνται, να περιέχουν ακόμη ασυνέπειες και σφάλματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, και να μην αναδεικνύουν ξεκάθαρο νικητή μεταξύ του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και του πρώην δημάρχου Πιτ Μπούτιτζιτζ. Από την εκλογική σύγχυση προκύπτουν μόνο δύο σίγουρα συμπεράσματα: η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν ξεφουσκώνει, καταδικασμένη εξαρχής από το παρασκήνιο της υπόθεσης στην Ουκρανία, και το Δημοκρατικό Κόμμα υπνοβατεί προς τις προεδρικές εκλογές ακόμη πιο διαιρεμένο από πριν.

Οι αναλυτές ξεχωρίζουν πλέον τρεις προσωπικότητες ως «πύρρειους νικητές» και πιθανούς πρωταγωνιστές του μακροσκελούς εκλογικού μαραθωνίου, παρότι κανείς τους δεν διαθέτει ξεκάθαρο προβάδισμα. Η εκπληκτική άνοδος του Μπούτιτζιτζ αλλάζει σαφώς τη δυναμική της υποψηφιότητάς του, καθώς αναδεικνύεται πλέον σε πιθανό πόλο έλξης για τους μετριοπαθείς που στρέφονται μακριά από τον Μπάιντεν. Ωστόσο, ο νεαρός δήμαρχος αδυνατεί να προσελκύσει τους Αφροαμερικανούς και τους Δημοκρατικούς του Νότου, ενώ η αναπάντεχα πρώιμη νικητήρια ομιλία του –πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της Αϊόβας– ξένισε αρκετούς ψηφοφόρους.

Από την άλλη, ο Μπέρνι Σάντερς διατηρεί τη δυναμική του, αλλά η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος παραμένει διχασμένη μεταξύ αυτού και της γερουσιαστού από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία παραμένει μέχρι στιγμής στο παιχνίδι. Τρίτος πιθανός κερδισμένος είναι ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος απείχε από το φιάσκο της Αϊόβας και συνεχίζει την έντονη χρηματοδότηση της καμπάνιας του. Ωστόσο, οι στατιστικές δεν είναι με το μέρος της καθυστερημένης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του και το προφίλ του σαφώς δεν εμπνέει καθόλου την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Δεν χωρά αμφιβολία, λοιπόν, πως μόνος ξεκάθαρος νικητής της Αϊόβας είναι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος λοιδορεί ασταμάτητα τις χαοτικές διαδικασίες των Δημοκρατικών, ενώ απολαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας μετά τη βροχερή ημέρα της ορκωμοσίας του, το 2017. Με τους Δημοκρατικούς να δείχνουν ανίκανοι να ξεπεράσουν τη σύγχυση, φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό το σενάριο της επανάληψης εκείνης της ημέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή