Επαινοι Τραμπ προς Σι Τζινπίνγκ

Επαινοι Τραμπ προς Σι Τζινπίνγκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε χθες τον Αμερικανό ομόλογό του πως έχει κηρύξει «λαϊκό πόλεμο» κατά της επιδημίας του κορωνοϊού και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο, αποσπώντας ως απάντηση θετικά σχόλια από τον Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που το Πεκίνο λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ωστόσο, οι νεκροί στην Κίνα είχαν αυξηθεί την Πέμπτη σε τουλάχιστον 636, κατά 70 περισσότεροι σε σύγκριση με την Τετάρτη, και τα κρούσματα σε 31.000.

Πιθανώς αυτό να μην είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σι Τζινπίνγκ. Ο θάνατος του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για την εμφάνιση νέας επιδημίας και εξαναγκάστηκε από την αστυνομία να δηλώσει ότι διέσπειρε αβάσιμες φήμες, προκάλεσε διαδικτυακό κύμα συμπόνιας, με πολλούς Κινέζους να τον χαρακτηρίζουν ήρωα και να απαιτούν τιμωρία των υπευθύνων, περισσότερη διαφάνεια, ακόμη και ελευθερία του λόγου.

Η Κίνα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να περιορίσει την επιδημία του κορωνοϊού και είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει τη μάχη χωρίς να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ «επιτυγχάνει, σταδιακά, αποτελέσματα», όπως δήλωσε χθες ο Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα πως η Κίνα «επιδεικνύει μεγάλη πειθαρχία», προσθέτοντας πως ο Σι «θα επιτύχει».

Χθες, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνα για τον θάνατο του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα) σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν, καθώς είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊού 2019-nCoV, για τον οποίον είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει, ανεπιτυχώς, εξαιτίας της παρέμβασης των κινεζικών αρχών, στις 30 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται πιθανώς αντιμέτωπος με τη σημαντικότερη πρόκληση από το 2012, οπότε και ανέλαβε την εξουσία. Ο θάνατος του Λι προκάλεσε κύμα θλίψης και οργής στο κινεζικό Διαδίκτυο, με πολλούς Κινέζους να απαιτούν μια «συγγνώμη» εκ μέρους της κυβέρνησης προς την οικογένεια του γιατρού. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Λι στους New York Times την 1η Φεβρουαρίου, είχε πει ότι «αν οι Αρχές είχαν αποκαλύψει νωρίτερα πληροφορίες για την επιδημία, νομίζω πως θα ήταν πολύ καλύτερα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια». Ο ίδιος είχε μιλήσει σε συναδέλφους του για την πιθανότητα εμφάνισης νέας επιδημίας στις 31 Δεκεμβρίου, περίπου 20 ημέρες προτού οι Αρχές κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo (ανάλογο του Twitter) εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο κωδικός (hashtag) «θέλουμεελευθερίατουλόγου». Τις επόμενες πέντε ώρες, μέχρι δηλαδή να λογοκριθεί από τις Αρχές, εστάλησαν 5.500 μηνύματα με αυτόν τον κωδικό, τα οποία διάβασαν περισσότερο από 2 εκατ. χρήστες, σύμφωνα με τους New York Times. «Αγαπώ βαθιά τη χώρα μου», ανέφερε ένας χρήστης, «αλλά δεν μου αρέσουν το παρόν σύστημα και ο τρόπος διακυβέρνησης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή