Η επιδημία, η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση του Σι Tζινπίνγκ

Η επιδημία, η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση του Σι Tζινπίνγκ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις κινεζικές αρχές να λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κυριολεκτικά δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού, παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως η μάχη να πλησιάζει σε σημείο καμπής. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όμως δεν έχει ανακοινώσει ότι η επιδημία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει κηρύξει «λαϊκό πόλεμο» κατά της επιδημίας, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ανέλαβε, έμμεσα, μερίδιο της ευθύνης, δηλώνοντας ότι η επιδημία είναι «μείζων δοκιμασία του κινεζικού συστήματος και της ικανότητας διακυβέρνησης της χώρας», και πως επηρεάζει τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της χώρας, αλλά και την κοινωνική σταθερότητα. Αποδείχθηκε εύστοχος, καθώς την Παρασκευή εκδηλώθηκε στο κινεζικό Διαδίκτυο κύμα θλίψης και οργής κατά της κυβέρνησης για τον θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού 2019-nCoV του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος είχε προσπαθήσει στις 30 Δεκεμβρίου να προειδοποιήσει για την πιθανή εμφάνιση νέας επιδημίας, για να εξαναγκαστεί στη συνέχεια από την αστυνομία να ανακαλέσει και να δηλώσει ότι διέσπειρε «αβάσιμες φήμες». Οι Αρχές στην πόλη Γουχάν, με πληθυσμό 11 εκατ. κατοίκων, συνέχισαν να αποκρύπτουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου τα όλο και περισσότερα κρούσματα του άγνωστου αρχικά κορωνοϊού που εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του ιού SARS. Στο κρίσιμο αυτό διάστημα ο ιός εξακολούθησε να μεταδίδεται ανεξέλεγκτα και πολύ σύντομα τα κρούσματα αυξήθηκαν τόσο πολύ ώστε προκλήθηκε επιδημία.

Μιλώντας την 1η Φεβρουαρίου στους New York Times, ο ηλικίας μόλις 34 ετών οφθαλμίατρος Λι Γουενλιάνγκ είχε πει ότι «αν οι Αρχές είχαν αποκαλύψει νωρίτερα πληροφορίες για την επιδημία, νομίζω πως θα ήταν πολύ καλύτερα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια». Ακριβώς αυτό το αίτημα επανέλαβαν δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ, τον οποίο θρήνησαν ως ήρωα που προσπάθησε να κάνει το καθήκον του και να προειδοποιήσει για την απειλή του νέου κορωνοϊού.

Στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo (ανάλογο με το Twitter) εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο κωδικός (hashtag) «θέλουμε ελευθερία του λόγου». Τις επόμενες 5 ώρες, μέχρι να λογοκριθεί από τις Αρχές, στάλθηκαν 5.500 μηνύματα με αυτό τον κωδικό, τα οποία είδαν πάνω από δύο εκατ. χρήστες, σύμφωνα με τους New York Times. «Αγαπώ βαθιά τη χώρα μου», ανέφερε ένας χρήστης. «Αλλά δεν μου αρέσουν το παρόν σύστημα και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας μου». Ενας άλλος χρήστης του Weibo έγραψε πως «γνωρίζουμε όλοι μας ότι δεν είναι οι νυχτερίδες αυτές που σκοτώνουν ανθρώπους» (ο νέος ιός θεωρείται ότι προήλθε από νυχτερίδες), σύμφωνα με τους Financial Times. «Η κυβέρνηση απέκρυψε από την αρχή τα νέα και στη συνέχεια έθεσε τη Γουχάν σε καραντίνα και τώρα εκμεταλλεύεται έναν νεκρό για προπαγανδιστικούς λόγους». Ακόμη και σημαντικοί επιχειρηματίες εξέφρασαν παρόμοια αισθήματα. Ο Γουάνγκ Ραν, πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας CEC Capital, έγραψε στο Weibo πως «είναι ώρα να σκεφθούμε ξανά τη νοοτροπία η σταθερότητα υπερισχύει έναντι όλων, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη και πλήττει τους πάντες», σύμφωνα με τους NYT.

Μπορεί η «θυσία» της επαρχίας Χουμπέι, με πρωτεύουσα τη Γουχάν και συνολικό πληθυσμό 60 εκατ. ανθρώπων ο οποίος βρίσκεται αποκλεισμένος τις τελευταίες 17 ημέρες, που αποφάσισε ο Σι Τζινπίνγκ, να έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της επιδημίας στην υπόλοιπη Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας έχει καταγραφεί η πλειονότητα των θανάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό 2019-nCoV. Το τοπικό σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και υπάρχουν πολλές καταγγελίες για άθλιες συνθήκες περίθαλψης, με ασθενείς να στοιβάζονται σε πρόχειρα κέντρα περίθαλψης χωρίς καμία σχεδόν ιατρική φροντίδα, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υλικών, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του. Ο Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει επειγόντως να ενισχύσει με προσωπικό και πόρους τα νοσοκομεία της επαρχίας Χουμπέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή