«Ορόσημο» κατά της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο

«Ορόσημο» κατά της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια «άνευ προηγουμένου» αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Ορόσημο» και στόχο την εξάρθρωση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, η οποία σε πρώτη φάση κατέληξε στη σύλληψη 130 υπόπτων για παιδεραστία και στην κατάσχεση δεκάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών, άρχισε χθες, με τη συντονισμένη δράση των αστυνομικών δυνάμεων σε 19 χώρες του κόσμου από την Ασία μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οπως ανακοίνωσε χθες η βρετανική αστυνομία, η επιχείρηση διεξήχθη σε χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τουρκία, η Βρετανία, αλλά και οι ΗΠΑ, η Βόρεια και Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία. H «Επιχείρηση Ορόσημο» πραγματοποιήθηκε και με τη βοήθεια της εταιρείας DemoInternet που παρέχει υπηρεσίες στο Διαδίκτυο και επέτρεψε στους αστυνομικούς την πρόσβαση στους πελάτες της. Με τη δική της διευκόλυνση, η αστυνομία παρακολουθούσε όσους χρήστες επισκέπτονταν τακτικά ηλεκτρονικά sites και «φόρουμ συζητήσεων», που ειδικεύονται αποκλειστικά σε εικόνες παιδικής πορνογραφίας.

Στοιχεία

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της 10μηνης επιχείρησης έδειξαν ότι υπάρχει πληθώρα τέτοιων sites στο Διαδίκτυο. Μετά δύο συναντήσεις, στη Λυών και στο Λονδίνο, η Ιντερπόλ διένειμε το πληροφοριακό υλικό στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα των χωρών, όπου είχαν εντοπιστεί ύποπτοι και άρχισε η επιχείρηση.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη συνεργασία αστυνομικών δυνάμεων όλου του κόσμου, σε ανάλογη επιχείρηση», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε τέτοια sites με παιδικό πορνογραφικό υλικό, ενώ εντοπίστηκαν 400 χρήστες, οι οποίοι διένειμαν τέτοιο υλικό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται η σύλληψη όλων αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση, δεδομένου ότι πολλοί χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, ενώ έχουν μάθει πώς να διαφεύγουν από τα πλοκάμια της αστυνομίας. «Οσοι εκμεταλλεύονται το Ιντερνετ έχουν μάθει, μετά τις επιτυχίες της αστυνομίας, να προφυλάσσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ταυτότητά τους», επισήμανε ο Πίτερ Σπίντλερ, ο οποίος διευθύνει το βρετανικό τμήμα της επιχείρησης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτά τα «φόρα συζητήσεων» με παιδικό πορνογραφικό υλικό είναι προσβάσιμα στον οποιονδήποτε, ακόμα και από μικρά παιδιά», τόνισε επιπλέον ο επιθεωρητής Σπίντλερ.

Εικόνες φρίκης

Για εικόνες φρίκης μίλησε χθες και ο επικεφαλής της όλης επιχείρησης στο πρακτορείο «Ρόιτερς»: «εικόνες, από αρσενικά βρέφη από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι πάνες και είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά, μέχρι γυμνούς εφήβους σε προκλητικές πόζες». Και ο κ. Πίτερ Γουέστ συνέχισε λέγοντας: «Είναι επίσης πάρα πολύ ανησυχητικό ότι βρήκαμε εικόνες πολύ μικρών παιδιών, ντυμένων κανονικά, τα οποία είχαν εντοπιστεί από τους παιδεραστές και ζητούσαν συμβουλές από άλλους ομοίους τους για το πώς θα μπορούσαν στο μέλλον να τα εκμεταλλευθούν».

Τα σχόλια του Μούσα περιέγραψαν ένα αραβικό τοπίο ριζικά διαφορετικό από αυτό του 1991, όταν ο πατήρ Μπους είχε πετύχει να συσπειρώσει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ιράκ. Πάντως, στο σύνηθες πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας για το Ιράκ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, η διαμάχη ενδέχεται να παγώσει για έξι μήνες. Σύμφωνα με το προσχέδιο που εξέτασε χθες το συμβούλιο, η επανεξέταση των κυρώσεων κατά του Ιράκ θα γίνει στα μέσα της επόμενης χρονιάς – αν δεν την έχουν προλάβει άλλες εξελίξεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή