Πεδίο τρόμου το «κατάσπαρτο» με πτώματα φρούριο

Πεδίο τρόμου το «κατάσπαρτο» με πτώματα φρούριο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλα ι Τζάνγκι. Οι άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας περισυνέλεξαν τα πτώματα περισσότερων από 150 Ταλιμπάν, που βρίσκονταν διασκορπισμένα στην εσωτερική αυλή του φρουρίου, ύστερα από την τριήμερη εξέγερση των κρατουμένων, που έληξε την περασμένη Τετάρτη. Μικρές φωτιές σιγόκαιαν ακόμα από τη μάχη που διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες μέσα στους πλίθινους τοίχους του φρουρίου, που είχαν γαζωθεί από τις σφαίρες των ανδρών της B. Συμμαχίας.

Οι στρατιώτες συνέχιζαν να μεταφέρουν τα άψυχα κορμιά των συντρόφων τους, άλλα, όμως, των Ταλιμπάν κείτονταν εκεί όπου είχαν πέσει, χτυπημένα από πολυβόλα και αμερικανικά αεροπορικά πυρά, στους στάβλους και στα υπόλοιπα κτίρια του φρουρίου. Ενας δημοσιογράφος μέτρησε 150 κορμιά, διασκορπισμένα στην αυλή, σίγουρα όμως υπάρχουν κι άλλοι νεκροί κάτω από τα χαλάσματα της βομβαρδισμένης κουζίνας και στα υπόγεια του φρουρίου. Τουλάχιστον 400 μαχητές, στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί και Αραβες, βρίσκονταν μέσα στο φρούριο την περασμένη Κυριακή, όταν μία όμαδα από αυτούς συνέλαβε τους φρουρούς, πήραν τα όπλα τους και ξεχύθηκαν σε μια απελπισμένη μάχη μέχρις εσχάτων. Ακόμα κι όταν επετράπη στους δημοσιογράφους να μπουν στο φρούριο, οι στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας συνέχισαν να ρίχνουν πυραύλους στο εσωτερικό μέσα από το σύστημα εξαερισμού, προσπαθώντας να σκοτώσουν δύο κρατουμένους, οι οποίοι είχαν κρυφτεί εκεί. Ενας κρατούμενος πυροβόλησε από το υπόγειο και τραυμάτισε στο χέρι στρατιώτη της B. Συμμαχίας. O διοικητής που βρισκόταν στην περιοχή, στη προσπάθειά του να εξουδετερώσει και την τελευταία αντίσταση χωρίς να διακινδυνεύει τη ζωή των ανδρών του, έριξε εννέα βλήματα. Οταν πια είχε πέσει το σούρουπο, υπέθεσε ότι δεν υπήρχαν άλλοι επιζώντες.

Σε άλλο σημείο του πεδίου της μάχης κείτονταν πάνω από 30 πτώματα, που είχαν χτυπηθεί από πολυβόλα. Αρκετοί από τους κρατουμένους πέθαναν έχοντας ακόμα δεμένα τα χέρια τους. Όλα άρχισαν όταν οι φρουροί, κατά τη σωματική έρευνα στους κρατουμένους για να βρουν όπλα και εκρηκτικά, δέχθηκαν ξαφνική επίθεση των κρατουμένων, συνελήφθησαν και τους πήραν τα όπλα, δήλωσε δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν παρών. Αλλη ομάδα ανδρών σκοτώθηκε ενώ κρυβόταν πίσω από δενδρύλλια στα νότια του φρουρίου. Πολλοί έμοιαζαν Πακιστανοί, φτωχικά ντυμένοι. Ηταν νέοι με γενειάδα και τα πρόσωπά τους ήταν οχρά, όμως με μία γαλήνια έκφραση.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ προσφέρουν έναν περιορισμένο αριθμό τριετούς βίζας κάθε χρόνο, σε όποιον ξένο παρέχει «σημαντικές και αξιόπιστες πληροφορίες», που αφορούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Προϋπόθεση για την προνομιούχο αυτή βίζα είναι να έχει θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, ο αιτών-(ούσα), προσφέροντας πληροφορίες και να νομιμοποιείται να ανταμειφθεί γι’ αυτό από το κράτος. O κ. Ασκροφτ εξήγησε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τώρα είναι να προσφερθεί αυτό το καθεστώς και σε άτομα που δεν υπόκεινται στα παραπάνω κριτήρια. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται προ πολλού στο στόχαστρο οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή έδωσε τη συγκατάθεσή του να ανακριθούν 5.000 ξένοι άνδρες στις ΗΠΑ, ηλικίας από 18 έως 33 ετών, για να διαπιστωθεί, αν διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο CNN, πάντως, ο κ. Ασκροφτ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, οι ανακριτικές Αρχές πήραν πληροφορίες για το δίκτυο της Αλ Κάιντα μόλις από 12 άτομα, ανάμεσα στα εκατοντάδες, που έχουν συλληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή