Νέα συνάντηση στο Μόναχο των υπ. Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Λιβύης

Νέα συνάντηση στο Μόναχο των υπ. Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Λιβύης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται για εκδήλωση της Διάσκεψης του Μονάχου.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, η συνάντηση αποτελεί την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης (Follow up) της εφαρμογής των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε πολλά επίπεδα και τόσο στις διάφορες χώρες που συμμετέχουν, όσο και στη Λιβύη.

«Στόχος μας είναι να διατηρηθούν το "μομέντουμ" της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και η αποστολή του ΟΗΕ UNSMIL και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα Γασάν Σάλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες για συμφιλίωση στη Λιβύη.

«Ελπίζουμε μάλιστα να μπορέσουμε στο Μόναχο να καλωσορίσουμε και μια κατάπαυση του πυρός και πρόοδο στα σχήματα που εργάζονται εντός της Λιβύης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του κ. Σάλαμε», πρόσθεσε ο κ. Μπρόιλ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία εξακολουθεί να εξοπλίζει τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο κ. Μπρόιλ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.

Η "Westlessness" κεντρικό θέμα της φετινής Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια

Με κεντρικό θέμα την «φθίνουσα αντίληψη της έννοιας της "Δύσης"» («Westlessness») και ζητήματα διεθνών διενέξεων, κυβερνοασφάλειας και δημόσιας υγείας πραγματοποιείται από 14 έως 16 Φεβρουαρίου η 56η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), της οποίας την έναρξη θα κηρύξει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην φετινή διοργάνωση αναφέρονται ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Κίνας Γουάνγκ Γι, του Ιράν Μοχάμαντ Ζαφάντ Ζαρίφ, της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι και της Ινδίας Σουμπραχμανγιάμ Γιαϊσανκάρ, οι Αμερικανοί υπουργοί Αμυνας και Ενέργειας Μαρκ Έσπερ και Νταν Μπρουϊγιέτ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα συμμετάσχει στηΔιάσκεψη με πολυάριθμη αποστολή, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της MSC Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και στον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μιτ Ρόμνι.

Η κυρία Πελόζι θα συμμετάσχει μάλιστα την Παρασκευή σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με αφορμή την επιδημία του νέου κινεζικού κοροναϊού, στο Μόναχο για την Διάσκεψη θα βρίσκεται και ο γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή