Στο σκότος της φτώχειας 18 εκατ. παιδιά

Στο σκότος της φτώχειας 18 εκατ. παιδιά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Στο σκότος της απόλυτης φτώχειας ζουν τουλάχιστον 18 εκατομμύρια παιδιά στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση, παρότι ήδη περάσαν 10 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, αναφέρει η έκθεση της Unicef που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. H συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αυτών πενήτων -τα 16 εκατομμύρια κατ’ ακρίβεια- κατοικούν στις δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, αναφέρει η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Μια δεκαετία Μετάβασης». Στη Μολδαβία και το Τατζικιστάν τα τρία τέταρτα των παιδιών επιβιώνουν με λιγότερο από 2,15 δολάρια ημερησίως ποσό που αποτελεί και το όριο της φτώχειας για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύγκριση

Η οργάνωση του OHE, εξάλλου, υποστηρίζει ότι η ένδεια αυξήθηκε μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων το 1989, παρότι είναι αδύνατη η άμεση σύγκριση με τις συνθήκες του παρελθόντος, αφού παλαιότερα δεν τηρούνταν στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια. H Κάρολ Μπέλαμι, διευθύντρια της Unicef τόνισε σε ομιλία της ότι σε πολλές χώρες μειώθηκε σημαντικά η παιδική θνησιμότητα, αλλά εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας, της περιθωριοποίησης και της κακής υγείας τους.

Υποσιτίζονται

Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται ότι το ένα στα τρία παιδιά στην Αλβανία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν υποσιτίζεται, ενώ μόλις τα μισά παιδιά ηλικίας από 15 έως 18 ετών φοιτούν σε σχολεία στη Κεντρικής Ασίας. Το 1989 τα δύο τρίτα των παιδιών στην Κεντρική Ασία παρακολουθούσαν μαθήματα στο σχολείο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία όμως πλήττονται και από άλλα δεινά, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά έιτζ και οι νέες μολύνσεις από τον ιό όπως εξάλλου και τα κρούσματα φυματίωσης.

Μείωση γεννήσεων

Επίσης η Unicef αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών στα 27 κράτη που μελετήθηκαν ανέρχεται σε 108 εκατομμύρια, δηλαδή μειώθηκε κατά 13% από τον συνολικό αριθμό των παιδιών που είχαν καταγραφεί το 1989. H μεταβολή αυτή αποδόθηκε στη γενικότερη μείωση των γεννήσεων. Επίσης, τελούνται πλέον, λιγότεροι γάμοι, ενώ διπλασιάσθηκε ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου και φτάνει το 22%.

«Οι βασικές ελευθερίες», τόνισε η Μπέλαμι, «αναγνωρίζονται πλέον στα περισσότερα κράτη, γεγονός που μας ικανοποιεί. Δεν πρέπει, ωστόσο, να λησμονούμε τους πρωταρχικούς στόχους της μετάβασης, δηλαδή τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης και τη δημιουργία ανθρώπινων και δημοκρατικών κοινωνιών». H Unicef τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη των πρώην κομμουνιστικών κρατών πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επωφεληθούν όλοι. H μείωση των γεννήσεων, εξάλλου, καθιστά πλέον ανεπίτρεπτη την πλημμελή επένδυση στα παιδιά. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η οικογένεια αλλάζει και στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα μονογονεϊκά νοικοκυριά. Επίσης οι επενδύσεις πρέπει να βοηθήσουν ώστε να πάψουν οι διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των μειονοτήτων που βοηθούν στη διαιώνιση της ένδειας.

Η ένδεια πλήττει και την Αυστραλία

ΣΙΔΝΕΪ. Ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες τα παιδιά πλήττονται από τη φτώχεια. Τη διαπίστωση αυτή κάνει το Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της Αυστραλίας, επισημαίνοντας παραλλήλως πως παρά την οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, ο ένας στους οκτώ Αυστραλούς ζει κάτω από τη γραμμή της φτώχειας. Ιδιαιτέρως δυσμενής είναι η θέση των παιδιών, καθώς οι μικροί πένητες αγγίζουν πλέον το 14,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τετραμελής οικογένεια με δύο μικρά παιδιά και εβδομαδιαίο εισόδημα 416 δολ. Αυστραλίας (περίπου 200 δολάρια ΗΠΑ) ζει υπό συνθήκες ένδειας. Το παράδοξο είναι ότι στην περίπτωση της Αυστραλίας η φτώχεια πλήττει περισσότερο τους νεαρούς άνδρες παρά τις γυναίκες, όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή