Αγκυρα προς Μόσχα: Να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις κατά τουρκικών δυνάμεων στη Συρία

Αγκυρα προς Μόσχα: Να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις κατά τουρκικών δυνάμεων στη Συρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούρκοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν σε μέλη μιας ρωσικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα πως οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων εναντίον τουρκικών φυλακίων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν άμεσα, προειδοποιώντας πως τέτοιες επιθέσεις δεν θα παραμείνουν αναπάντητες, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ειπώθηκε στους Ρώσους πως οι επιθέσεις σε τουρκικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες και ότι η Μόσχα πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της όπως ορίζονται στη συμφωνία που υπέγραψαν Άγκυρα και Μόσχα το 2018 για τη ζώνη αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Μάλιστα, με tweet του, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπήρξαν άμεσα αντίποινα σε αυτή την ειδεχθή επίθεση και στόχοι του καθεστώτος επλήγησαν».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει έως ότου η Δαμασκός υποχωρήσει από την γραμμή που έχει παραβιάσει στο Ιντλίμπ», τόνισε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, αναφερόμενος στην ζώνη αποκλιμάκωσης που έχει συμφωνηθεί στην επαρχία.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν σήμερα από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού σε μια επίθεση εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ταφτανάζ της βορειοδυτικής Συρίας.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» 101 Σύρους στρατιώτες, έπληξε 115 στόχους ως αντίποινα στην επίθεση της Δαμασκού

Νωρίτερα, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 115 στόχους των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και «εξουδετέρωσε» 101 μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα στην επίθεση της Δαμασκού από την οποία σκοτώθηκαν σήμερα οι πέντε Τούρκοι στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να απαντούν σε κάθε επίθεση ενάντια σε δυνάμεις τους, που σταθμεύουν σε φυλάκια στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας.

«Μέχρι στιγμής, 115 (συριακοί) στόχοι χτυπήθηκαν άμεσα και 101 μαχητές του καθεστώτος εξουδετερώθηκαν σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες από πολυάριθμες πηγές», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

«Τρία άρματα μάχης και δύο θέσεις όλμων καταστράφηκαν, ενώ επλήγη και ένα ελικόπτερο».

Το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν, ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή