Οι πιθανοί υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής της Μέρκελ

Οι πιθανοί υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής της Μέρκελ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και στη συνέχεια υποψήφιοι για διάδοχοι της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Υπάρχει και ένα αουτσάιντερ στο πρόσωπο του νυν ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί υποψήφιος του συνασπισμού για την καγκελαρία. 

Ο Φρίντριχ Μερτς, ηλικίας 64 ετών, είναι παλαιός αντίπαλος της Μέρκελ και είχε έλθει δεύτερος στη μάχη διαδοχής της στην ηγεσία του CDU το 2018. Ο κ. Μερτς είναι συντηρητικός σε κοινωνικά ζητήματα και υπέρ των επιχειρήσεων σε οικονομικά ζητήματα, μήνυμα που έχει πολλούς υποστηρικτές στον πυρήνα του κόμματος στη Δύση.

Ο ηλικίας 39 ετών Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας από το 2017, είναι από τα νέα αστέρια του CDU. Είχε έλθει τρίτος στην εσωκομματική μάχη διαδοχής του 2018. Ηταν, δε, από τους υπουργούς που είχαν επικρίνει εντονότερα την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες το 2015. Χαίρει σημαντικής υποστήριξης από τη δεξιά πτέρυγα του CDU και δεν κρύβει τις μεγάλες φιλοδοξίες του.

Ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού του ομόσπονδου κρατιδίου της Ρηναίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου της Γερμανίας.

Ο ηλικίας 58 ετών Αρμιν Λάσετ παραμένει πιστός στην πολιτική της Μέρκελ και θα αποτελούσε διάδοχο που πιθανώς θα συνέχιζε την πολιτική της. Ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό δεν ικανοποιεί τα μέλη του κόμματος που θέλουν πλέον αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι μπορεί να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων του CDU προς τους Πρασίνους. 

Τέλος, υπάρχει και ο Μάρκους Ζέντερ, ηγέτης του βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναδειχθεί καγκελάριος από τις τάξεις του CSU, αν και οι ηγέτες του Φραντς Γιόζεφ Στράους και Εντμουντ Στόιμπερ ήταν υποψήφιοι του συνασπισμού CDU/CSU το 1980 και το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή