Στις γειτονιές του Πεκίνου ο Σι

Στις γειτονιές του Πεκίνου ο Σι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη 97 άνθρωποι πέθαναν την Κυριακή στην Κίνα εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να διαμορφωθεί στα 908, υπερβαίνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν πεθάνει παγκοσμίως το 2002-2003 εξαιτίας του ιού SARS. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε δημοσίως στο Πεκίνο τη Δευτέρα, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές ημέρες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία Γιάνεζ Λέναρτσιτς, που συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας των «27» την Πέμπτη, είπε πως ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και πως αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος έχει επικριθεί πως ουσιαστικά είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή το τελευταίο διάστημα, περιόδευσε χθες το απόγευμα σε γειτονιές του Πεκίνου, όπου μεταξύ άλλων υπάλληλοι του δήμου τού μέτρησαν τη θερμοκρασία. Επισκέφθηκε τοπικό νοσοκομείο όπου εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή». «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη πως θα κερδίσουμε τελικά αυτή τη μάχη κατά της επιδημίας», είπε ο Κινέζος πρόεδρος. Την Κυριακή ο αριθμός των θυμάτων κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3.062, στις 40.171 συνολικά. Εκτός ηπειρωτικής Κίνας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 440 κρούσματα σε 25 χώρες, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο. Στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», με 3.700 επιβάτες και πλήρωμα, που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, εντοπίστηκαν ακόμη 65 κρούσματα, 135 συνολικά.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε χθες πως έχουν καταγραφεί «ανησυχητικές περιπτώσεις» μετάδοσης του ιού από ανθρώπους που δεν είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. «Ο εντοπισμός μικρού αριθμού περιστατικών ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για ευρύτερη μετάδοση σε άλλες χώρες.

Κοντολογίς, μπορεί να βλέπουμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου». Ειδική ομάδα του ΠΟΥ βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Πεκίνο ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση επιτόπου. Η κινεζική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, με 60 εκατ. κατοίκους, παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο για σχεδόν τρεις εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες κινεζικές πόλεις, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, εξακολουθούν να θυμίζουν πόλεις-φαντάσματα, με ελάχιστους ανθρώπους να κυκλοφορούν σε αυτές.

Οι υπουργοί Υγείας των «27» θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με στόχο τον συντονισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Περισσότεροι από 500 πολίτες της Ε.Ε. έχουν καταφέρει να επιστρέψουν τις τελευταίες ημέρες από την Κίνα. Στη Βρετανία διπλασιάστηκε –σε οκτώ– ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώσει πως αυτός ο κορωνοϊός αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία» και πως αν χρειαστεί, θα θέτει με τη βία σε καραντίνα ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή