Βόννη: Συμφωνία πλαίσιο για την κυβέρνηση

Βόννη: Συμφωνία πλαίσιο για την κυβέρνηση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BONNH. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε χθες στις συνομιλίες για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν στη Βόννη, καθώς οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Αφγανικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν καταρχήν στη φόρμουλα της μελλοντικής διακυβέρνησης της χώρας. Επίσης, η Βόρεια Συμμαχία δέχθηκε τελικώς την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, με την προϋπόθεση οι ξένοι στρατιώτες να είναι μουσουλμάνοι. «Εχουμε συμφωνήσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού διακυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των ομάδων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας Μεχραμπουντίν Μαστάν. O εκπρόσωπος του OHE Αχμάντ Φαχζί ήταν πιο προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση στο ζήτημα του καταμερισμού αρμοδιοτήτων στη μελλοντική κυβέρνηση. «Οι θέσεις τους είναι κοντά, όμως δεν έχουμε καταλήξει ακόμη», είπε.

Το σχέδιο του OHE, επί του οποίου γίνονται οι συζητήσεις, προβλέπει τη δημιουργία ενός σώματος περίπου 150 αντιπροσώπων (κοινοβούλιο) και μιας κυβέρνησης περίπου 20 υπουργών. Το σχήμα αυτό θα είναι προσωρινό, έως ότου συγκληθεί η μεγάλη συνέλευση των αρχηγών των φυλών (Λόγια Ζίρκα) το Μάρτιο στην Καμπούλ. «Σήμερα είμαι πολύ πιο αισιόδοξος από χθες», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνους Κανούνι. H βόρεια συμμαχία, που αποτελείται από Τατζίκους, Ουζμπέκους και Χαζάρους, είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βόννη. Δεύτερος σημαντικός πόλος είναι η ομάδα του πρώην βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος είναι Παστούν και θεωρείται ως ενοποιητικό στοιχείο.

Ελάχιστες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τη φύση της συμφωνίας, καθώς οι διαβουλεύσεις γίνονται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην κορυφή ενός λόφου, σε απόσταση «ασφαλείας» από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη βάση του λόφου. Ετσι, δεν είναι γνωστό ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της νέας κυβέρνησης, ποιος θα είναι ο ρόλος του βασιλιά και, κυρίως, αν οι αντιπρόσωποι θα μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων ή θα ληφθεί υπόψη και η πληθυσμιακή δύναμη των εθνοτήτων. Αυτό το τελευταίο δεν ευνοεί τη Βόρεια Συμμαχία, που έχει σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές νίκες αλλά εκπροσωπεί μειονοτικές εθνότητες.

Παράλληλα, μία από τις σημαντικότερες χθεσινές εξελίξεις είναι η άρση των αντιρρήσεων της Βόρειας Συμμαχίας για την παρουσία πολυεθνικής δύναμης στο έδαφος του Αφγανιστάν. «H επίσημη θέση μας είναι ότι, όταν συσταθεί μεταβατική κυβέρνηση και υπάρξει ανάγκη για πολυεθνική δύναμη, δεν είμαστε αντίθετοι με την άφιξή της», δήλωσε ο Κανούνι. Πρόκειται για τοποθέτηση διαμετρικά αντίθετη με αυτή της Τετάρτης, όταν ο Κανούνι είχε επιμείνει ότι στο Αφγανιστάν επικρατεί αρκετή τάξη και ασφάλεια και άρα δεν χρειάζεται ξένη ειρηνευτική επέμβαση. «O λαός του Αφγανιστάν θα προτιμούσε να προέρχονται οι στρατιώτες από μουσουλμανικές χώρες», πρόσθεσε.

Προκειμένου για την κατασκευή πρόχειρων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, αυτή είναι, εκτός της ανοικοδόμησης της ρωσικής πρεσβείας, η κυρίως αποστολή στην Καμπούλ των εκατοντάδων Ρώσων ανδρών του υπουργείου Εκτακτων Καταστάσεων, οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ της αφγανικής πρωτεύουσας, τη Δευτέρα, προκαλώντας συζητήσεις διεθνώς. Απαντώντας χθες σε δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ερώτησαν μήπως οι Ρώσοι κατέλαβαν τις ΗΠΑ εξαπίνης στην Καμπούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απάντησε ότι ουδόλως ανησυχεί, ότι είναι ενήμερος των κινήσεων της ρωσικής δύναμης και ότι αυτή έχει αποστολή ανθρωπιστικής φύσεως. «Δεν με ανησυχούν για την ώρα οι δραστηριότητες των Ρώσων», είπε ο κ. Πάουελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή