Η ώρα της κρίσης για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Η ώρα της κρίσης για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Χόλυγουντ, ο κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα καταθέσει στη δίκη του – όπου είναι κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση – γεγονός που σημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων και θα ακολουθήσουν οι τελικές αγορεύσεις των δικηγόρων, προτού αποσυρθούν οι ένορκοι για να εκδώσουν την απόφασή τους.

Από τις 22 Ιανουαρίου, έξι γυναίκες κατέθεσαν στη δίκη σε βάρος του 67χρονου Γουάινστιν και όλες τους τον κατηγορούν ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά.

Περισσότερες από 80 γυναίκες έχουν καταγγείλει δημοσίως τον Γουάινστιν (μεταξύ αυτών η Άσλεϊ Τζαντ, η Αντζελίνα Τζολί και η Λεά Σεϊντού). Όμως η δίκη αυτή αφορά μόνο δύο σεξουαλικές επιθέσεις: τον βιασμό της επίδοξης ηθοποιού Τζέσικα Μαν το 2013 και τον εξαναγκασμό της πρώην βοηθού παραγωγής Μίμι Χαλέγι το 2006.

Αν κριθεί ένοχος για την υπόθεση της Μαν ο παραγωγός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα της συγκατάθεσης αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης.

Οι δύο γυναίκες παραδέχτηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχαν τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή με τον Γουάινστιν, με τη θέλησή τους, μετά την επίθεση που υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν. Μάλιστα η Τζέσικα Μαν δεν έκρυψε ότι διατηρούσε μια «ταπεινωτική» και «περίπλοκη» ερωτική σχέση με τον παραγωγό επί πολλά χρόνια μετά τον φερόμενο βιασμό της.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κάλεσαν επτά μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και μια φίλη της Μαν, η οποία δήλωσε την Δευτέρα ότι η ηθοποιός θεωρούσε τον Γουάινστιν «αδελφή ψυχή» της και δεν της είχε πει ποτέ ότι την βίασε.

Μολονότι μια ψυχίατρος, η Μπάρμπαρα Ζιβ, κατέθεσε ότι τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων συχνά διατηρούν σχέση με τους δράστες, οι 12 ένορκοι μπορεί υπό τις συνθήκες αυτές να δυσκολευτούν να καθορίσουν αν ο Γουάινστιν είναι ένοχος «πέραν πάσης αμφιβολίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή