ΗΠΑ – Δημοκρατικοί: Σε νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ οδεύει ο Μπέρνι Σάντερς

ΗΠΑ – Δημοκρατικοί: Σε νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ οδεύει ο Μπέρνι Σάντερς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπέρνι Σάντερς, ο 78χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ και ηγέτης της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, προηγείται στην εσωκομματική διαδικασία που διεξήχθη χθες Τρίτη στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Τα νέα είναι άσχημα για τον 77χρονο πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ως πρότινος φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις, που περιορίζεται στην πέμπτη θέση, με τις αμφιβολίες για την υποψηφιότητά του να εντείνονται.

Ο Σάντερς συγκεντρώνει 27% των ψήφων με το 65% των εκλογικών κέντρων να έχει ενσωματωθεί. Τον ακολουθεί ο 38χρονος κεντρώος Πιτ Μπούτιτζετζ, πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην πολιτεία Ιντιάνα, με 24%. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Έιμι Κλόμπουτσαρ, μετά τις καλές επιδόσεις της σε εσωκομματικό ντιμπέιτ την Παρασκευή, με το 20%. Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν έμεινε στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας το 9,4% των ψήφων των Δημοκρατκών στην πολιτεία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος περιορίζεται στο 8,5% των ψήφων, διαβλέποντας τη δεύτερη συναπτή απογοητευτική για τον ίδιο βραδιά, αναχώρησε για να συνεχίσει την εκστρατεία του στη Νότια Καρολίνα, πολιτεία όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Αφροαμερικανοί κι ευελπιστεί να κάνει ρελάνς, εξασφαλίζοντας υψηλό ποσοστό στην εσωκομματική διαδικασία που θα διεξαχθεί εκεί την 29η Φεβρουαρίου και να ενισχυθεί στη «Σούπερ Τρίτη», τον Μάρτιο. «Δεν τελείωσε, φίλοι. Μόλις άρχισε», είπε ο 77χρονος Μπάιντεν αφού έφθασε στη Νότια Καρολίνα.

Τα αποτελέσματα στο Νιου Χάμσαϊρ δημοσιοποιήθηκαν καθώς οι υποψήφιοι αρχίζουν πλέον να λιγοστεύουν —απομένουν πια εννέα — καθώς ο επιχειρηματίας Άντριου Γιανγκ και ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ έκαναν γνωστό πως αποχωρούν από την κούρσα.

Παρατηρώντας με ειρωνεία τις εσωκομματικές μάχες των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ — που σάρωσε (και) στο Νιου Χάμσαϊρ, στην μάλλον τυπική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με τα έξιτ πολ της Edison Research — χαρακτήρισε «πολύ άσχημο» το αποτέλεσμα για τη Γουόρεν, την οποία αποκαλεί με το παρατσούκλι «Ποκαχόντας», υποστηρίζοντας πως μάλλον θα πρέπει να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κούρσα με τη σειρά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή