Αντιμέτωπος με παραπομπή ο Ματέο Σαλβίνι

Αντιμέτωπος με παραπομπή ο Ματέο Σαλβίνι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα την παραπομπή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε δίκη με την κατηγορία της απαγωγής 131 ατόμων. Πρόκειται για τους διασωθέντες στη Μεσόγειο από το σκάφος «Gregoretti» της ιταλικής ακτοφυλακής, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν επί τρεις ημέρες στα ανοικτά της Σικελίας, καθώς ο Σαλβίνι δεν επέτρεπε την αποβίβασή τους.

Την άνοιξη είχε έρθει ενώπιον της Γερουσίας παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε το σκάφος «Diciotti», στο οποίο ο εγκλωβισμός είχε διαρκέσει 15 ημέρες. Στην περίπτωση εκείνη, η Γερουσία είχε εμποδίσει τη διεξαγωγή δίκης, καθώς η Λέγκα του Σαλβίνι βρισκόταν ακόμη στην κυβέρνηση μαζί με το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο είχε ψηφίσει υπέρ του.

Σήμερα ο Σαλβίνι είναι μόνος του, ως εκ τούτου η παραπομπή σε δίκη θεωρείτο δεδομένη. Νέα παραπομπή για την υπόθεση άλλου σκάφους, του «Open Arms», αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου. Ο Σαλβίνι έκανε πολιτική πάνω στην εικόνα των «κλειστών λιμανιών», αλλά τώρα οι συνήγοροί του σημειώνουν ότι η ευθύνη της απόφασης βαρύνει ολόκληρη την τότε κυβέρνηση, άρα και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε των 5 Αστέρων.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία για τη δεινή δημογραφική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, παρά την είσοδο νεανικών πληθυσμών μεταναστών. Συγκεκριμένα, το 2019 τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας ήταν τα χειρότερα των τελευταίων 102 ετών, καθώς σε κάθε 100 θανάτους αντιστοιχούν 67 γεννήσεις. Η Ιταλία έφθασε στο τέλος του 2019 με 70.000 κατοίκους λιγότερους από ό,τι στην αρχή της χρονιάς, ενώ η μείωση θα ήταν της τάξεως των 212.000 αν δεν υπήρχε η μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή