Κρίσιμη μάχη στο Νιου Χαμσάιρ

Κρίσιμη μάχη στο Νιου Χαμσάιρ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και αντιπροσωπεύει μια μικρή πολιτεία της Νέας Αγγλίας, με λίγους εκλέκτορες στο συνέδριο των Δημοκρατικών, το Νιου Χαμσάιρ ανέλαβε φέτος έναν δυσανάλογα σημαντικό ρόλο στον μακρύ δρόμο για την επιλογή του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Μία εβδομάδα ύστερα από το φιάσκο των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, τα αποτελέσματα της χθεσινής αναμέτρησης στο Νιου Χαμσάιρ, που επρόκειτο να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί, αναμενόταν να ξεκαθαρίσουν ώς ένα βαθμό την ομιχλώδη ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Σε αντίθεση με ό,τι κατά κανόνα συμβαίνει, η πρώτη προκριματική αναμέτρηση δεν οδήγησε εκτός κούρσας ούτε έναν από τους 11 υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα.

Τα προγνωστικά για τη χθεσινή αναμέτρηση ήθελαν τους δύο νικητές της Αϊόβας, τον αριστερό Μπέρνι Σάντερς και τον κεντρώο Πιτ Μπούτιτζιτζ, να κερδίζουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα, και στο Νιου Χαμσάιρ. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, τότε ο 78χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ και ο 38χρονος δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα για να εδραιωθούν μεταξύ των φαβορί για το προεδρικό χρίσμα. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ισχυρά ανοδική τάση για μια άλλη υποψήφια της κεντρώας πτέρυγας, τη γερουσιαστή της Μινεσότας Εϊμι Κλόμπουτσαρ.

Αντίθετα, τα προγνωστικά διαγράφονταν δυσοίωνα για δύο υποψηφίους, οι οποίοι μέχρι πρότινος εμφανίζονταν ως οι επικρατέστεροι των δύο πτερύγων, στο εσωτερικό των Δημοκρατικών: την προοδευτική γερουσιαστή Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν και τον μετριοπαθή Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Ειδικά ο Μπάιντεν βλέπει τη δημοτικότητά του να εκτελεί ελεύθερη πτώση μετά την απογοητευτική επίδοσή του στην Αϊόβα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, ο Σάντερς ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Μπάιντεν σε πανεθνικό επίπεδο, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 20% των καταγεγραμμένων Δημοκρατικών, έναντι 17% του πρώην αντιπροέδρου. Στην τρίτη θέση εκτοξεύθηκε με 15% (άνοδος 6%) ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος θα μπει στη μάχη των προκριματικών στις 3 Μαρτίου. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 11% τάσσεται υπέρ της Ουόρεν, το 8% υπέρ του Μπούτιτζιτζ και μόλις το 2% υπέρ της Κλόμπουτσαρ, αν και όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν μετά τη χθεσινή αναμέτρηση.

Για τους Ρεπουμπλικανούς, η χθεσινή προκριματική αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ είχε χαρακτηριστικά απλής διεκπεραίωσης, αφού δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επικρατούσε έναντι των δύο ασθενέστατων αντιπάλων του. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να οργανώσει, το βράδυ της Δευτέρας, μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του, μια επίδειξη δύναμης έναντι των Δημοκρατικών αντιπάλων του στη μεγαλύτερη πόλη του Νιου Χαμσάιρ, το Μάντσεστερ. «Ακούω ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί θα ψηφίσουν αύριο στις εκλογές των Δημοκρατικών για να επιλέξουν τον ασθενέστερο αντίπαλό μου», είπε ο Τραμπ, για να προσθέσει: «Το μόνο πρόβλημά μου είναι ότι προσπαθώ να φαντασθώ ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός. Είναι όλοι τους ασθενείς». Η σαρκαστική αναφορά του προκάλεσε κάποια σύγχυση, δεδομένου ότι μόνο Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι, αλλά όχι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε άλλα κόμματα, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις προκριματικές των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή