Διεθνές δίκτυο παρακολούθησης από τη CIA

Διεθνές δίκτυο παρακολούθησης από τη CIA

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εδώ και 50 χρόνια, εταιρεία αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων είχε αναλάβει τα ασφαλή δίκτυα επικοινωνιών μεταξύ στρατιωτικών, διπλωματών και κατασκόπων πολλών κρατών. Η εταιρεία Crypto AG κατέστη έτσι κυρίαρχος στην αγορά μηχανικών και ηλεκτρονικών συσκευών κρυπτογράφησης, σύμφωνα με αποκάλυψη της Washington Post. Μεταξύ των πελατών της ξεχώριζαν κυβερνήσεις δικτατορικών κρατών, όπως το Ιράν, οι χούντες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η Ινδία, το Πακιστάν, ακόμη και το Βατικανό.

Οι πελάτες αυτοί δεν γνώριζαν, όμως, ότι η εταιρεία ήταν ιδιοκτησίας της CIA και των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας. Οι μυστικές αυτές υπηρεσίες τοποθέτησαν λογισμικό παρακολούθησης στα συστήματα επικοινωνιών, προσφέροντάς τους την ικανότητα να «σπάνε» τους κώδικες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Η επιχείρηση, με κωδικό «Θησαυρός» και αργότερα «Ρουβίκωνας», θεωρείται από τις πλέον τολμηρές και αποτελεσματικές στην ιστορία της CIA.

«Επρόκειτο για την επιτυχία του αιώνα. Κυβερνήσεις του εξωτερικού δαπανούσαν μεγάλα ποσά με αποδέκτες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για να έχουν το προνόμιο χρήσης του εξοπλισμού αυτού. Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες σε Ουάσιγκτον και Βόννη –και αργότερα Βερολίνο– είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις επικοινωνίες αυτές», αναφέρει έκθεση της CIA για το άκρως απόρρητο πρόγραμμα.

Από το 1970, η CIA και η νεοσυσταθείσα τότε Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA, έλεγχαν κάθε πτυχή του προγράμματος Crypto, αποφασίζοντας από κοινού με τους Γερμανούς συνεταίρους τους για την πρόσληψη προσωπικού, τον σχεδιασμό καινοτόμων τεχνολογιών, τη δολιοφθορά αλγόριθμων και τον ορισμό νέων εμπορικών κατευθυντήριων γραμμών.

Τα συστήματα παρακολούθησης της Crypto επέτρεψαν στα στελέχη της CIA να παρακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ του ισλαμικού ιερατείου του Ιράν κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1979 και της κρίσης των Αμερικανών ομήρων, που ακολούθησε. Τρία χρόνια αργότερα, διοχέτευσαν πληροφορίες για τον στρατό της Αργεντινής στον πόλεμο των Φόκλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή