ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. – Λιβύη: Η Αυστρία εμποδίζει την ανάπτυξη ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο

e-e-amp-8211-livyi-i-aystria-empodizei-tin-anaptyxi-eyropaikis-naytikis-apostolis-sti-mesogeio-2362820

Η Ιταλία είναι διατεθειμένη να εξετάσει την επανέναρξη ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, όμως διπλωμάτες επισήμαναν ότι η Αυστρία επιμένει στις ενστάσεις που έχει προβάλει, καταφέρνοντας πλήγμα στην προσπάθεια της ΕΕ να συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Το ναυτικό σκέλος της Επιχείρησης Σοφία της ΕΕ σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο καθώς η Ιταλία, εν μέσω των αντιμεταναστευτικών πρωτοβουλιών που λάμβανε τότε, είχε διαμηνύσει πως θα έπαυε να υποδέχεται τους μετανάστες που διασώζονταν στη θάλασσα.

Η Ρώμη πλέον είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην επανέναρξη των θαλάσσιων περιπολιών, διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, όμως διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η Βιένη εμποδίζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία, επιμένοντας στη θέση ότι οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο δεν πρέπει να μεταφέρονται στην Ευρώπη.

Η Ιταλία επιμένει και αυτή στη θέση ότι η ναυτική αποστολή δεν πρέπει να επικεντρωθεί στις διασώσεις μεταναστών μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της λήψης μέτρων για να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές.

«Η επανενεργοποίηση της Επιχείρησης [Σοφία] είναι εφικτή, αλλά με εκ βάθρων αναθεωρημένη εντολή και με την έμφαση στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων [του ΟΗΕ] στη Λιβύη», είπε στο Ρόιτερς η ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Εμανουέλα Κλαούντια Ντελ Ρε.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές όμως ανέφεραν πως παρότι γίνονται διαπραγματεύσεις επί εβδομάδες, η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας παραμένει αμετακίνητη. Η ΕΕ χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της για να ξαναρχίσουν οι περιπολίες.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διατείνεται ότι η Αυστρία είναι «χώρα-στόχος», επιθυμητός προορισμός για μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, κι εναντιώνεται στην επανέναρξη των ναυτικών περιπολιών καθώς κρίνει πως θα μεγεθύνει ξανά τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η Βιένη απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση η αποστολή να ξαναρχίσει κατά φάσεις, με αεροπορικές περιπολίες στη Μεσόγειο, κατόπιν επέκτασή τους στον λιβυκό εναέριο χώρο και εντέλει τη χρήση αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων μέσων.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως η επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι «εφικτή από τον αέρα». Όμως ευρωπαίοι στρατιωτικοί που ενημέρωσαν διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι πτήσεις αυτού του είδους στον εναέριο χώρο της Λιβύης μπορεί να είναι επικίνδυνες, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές διαθέτουν άφθονα αντιαεροπορικά.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ — που έχει υποστηρίξει πως η ΕΕ κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων αν δεν διεκδικήσει πιο δυναμικά ρόλο και δεν αναλάβει δράση — ευελπιστεί να κλειστεί συμφωνία ώστε η ναυτική επιχείρηση να ξαναρχίσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές, ο Μπορέλ σημείωσε πως η Αυστρία έχει «μεγάλες ανησυχίες» για την επανέναρξη μιας ναυτικής αποστολής που αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν θεωρήσει αποτελεσματική στην αποτροπή των διακινητών όταν άρχιζε, τον Ιούνιο του 2015.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, πρότεινε — ξανά — ως συμβιβασμό οι ναυτικές περιπολίες να γίνονται μακριά από τη λεγόμενη οδό της κεντρικής Μεσογείου, «προς τα ανατολικά, προς τη Βεγγάζη, ακόμη και στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ», διότι «τα όπλα έρχονται από ανατολάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters