Το Εντέβουρ προς το διάστημα υπό επιτήρηση μαχητικών

Το Εντέβουρ προς το διάστημα υπό επιτήρηση μαχητικών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και καμουφλαρισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων συμπεριλαμβάνονται στα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί εν όψει της σημερινής εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου Εντέβουρ. H εκτόξευση του Εντέβουρ είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ, όμως αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αποστολή του Εντέβουρ είναι να μεταφέρει στο Διαστημικό Σταθμό τρεις κοσμοναύτες, που θα ζήσουν εκεί για ένα εξάμηνο, και να επαναφέρει στη γη τους τρεις που βρίσκονται στο διάστημα από τον Αύγουστο. Καθώς η σημερινή απογείωση θα είναι η πρώτη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το Εντέβουρ θα μεταφέρει στο διάστημα χιλιάδες αμερικανικές σημαίες, προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων της ημέρας εκείνης.

Οι επιθέσεις έχουν επηρεάσει το Εντέβουρ όχι μόνο σε ό,τι αφορά το φορτίο αλλά και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Χθες, τους αιθέρες πάνω από το διαστημικό κέντρο Κένεντι περιπολούσαν δύο ελικόπτερα Απάτσι, ενώ σήμερα θα επιστρατευθούν μαχητικά αεροσκάφη και άλλες ενισχύσεις.

Απαγορεύσεις

Οι πτήσεις σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων από την περιοχή απαγορεύθηκαν, μέτρο που ουσιαστικά οδήγησε στο κλείσιμο των τοπικών αεροδρομίων. Παράλληλα, όσοι επιθυμούσαν να δουν την εκτόξευση από τη θάλασσα απογοητεύθηκαν, καθώς απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε θαλάσσια περιοχή ακτίνας 5 χιλιομέτρων γύρω από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Αν μετά την 11η Σεπτεμβρίου όλα τα ιπτάμενα αντικείμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν και ως βόμβες, τότε το Εντέβουρ είναι η μεγαλύτερη βόμβα απ’ όλες: η εξωτερική δεξαμενή καυσίμων του μεταφέρει πάνω από δύο εκατομμύρια λίτρα υγρού οξυγόνου και υγρού υδρογόνου.

Η εκτόξευση του Εντέβουρ αναβλήθηκε για σήμερα ώστε να έχει η NASA περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για να σιγουρευθεί ότι θα είναι ασφαλής η πρόσδεσή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Πράσινο φως»

Κατά την προσέγγιση, την Τετάρτη, του ρωσικού σκάφους ανεφοδιασμού Πρόγκρες στο σταθμό, δημιουργήθηκαν προβλήματα, πιθανώς επειδή οι κοσμοναύτες είχαν ξεχάσει να απομακρύνουν ένα καλώδιο που είχε χρησιμεύσει σε προηγούμενη πρόσδεση. H ρωσική διαστημική υπηρεσία διαβεβαιώνει τη NASA ότι το πρόβλημα δεν θα επηρεάσει την πρόσδεση του Εντέβουρ, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα δώσει το «πράσινο φως» για τη σημερινή εκτόξευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή