«Γρίφος» η πτώση ή όχι της πόλης του Κανταχάρ

«Γρίφος» η πτώση ή όχι της πόλης του Κανταχάρ

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασάφεια και σύγχυση, κατάσταση συνηθισμένη στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, περιέβαλε χθες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πρώτες δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εισήλθαν στα ανατολικά περίχωρα του Κανταχάρ, το οποίο, όπως ανέφερε το BBC, δέχθηκε τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, η αμερικανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έκανε λόγο για την εγκατάσταση περισσότερων βάσεων στο αφγανικό έδαφος, για αποστολή επιπλέον 24 μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικών, γαλλικών ή και προερχόμενων από άλλες συμμαχικές χώρες, ενώ περιορισμένες για την ώρα δυνάμεις πεζικού έφτασαν στο Μαζάρ ι Σαρίφ με την ιδιότητα της δύναμης ταχείας επέμβασης.

Στόχος των Αμερικανών πεζοναυτών, 1.000 κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο, που έχουν εγκατασταθεί στη μυστική αεροπορική βάση Ντολγκάνι, 130 χλμ. από το Κανταχάρ, είναι η δημιουργία ασφυκτικού πλέον κλοιού γύρω από τον Μπιν Λάντεν, τον μουλά Ομάρ και την ηγεσία τής Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λος Αντζελες», η Βόρεια Συμμαχία συνέλαβε τον Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, τον γιο του τυφλού σεΐχη Ομάρ Ραχμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, έχοντας κριθεί ένοχος συνωμοσίας κατά την πρώτη βομβιστική επίθεση εναντίον του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου το 1993.

Προκειμένου για την αναμενόμενη και περιπόθητη πτώση του Κανταχάρ, αυτή, μετά την Καμπούλ, το Μαζάρ και κυρίως την Κουντούζ, μοιάζει να εξελίσσεται σε νέο «γρίφο», που άρχισε, όταν ο υφυπουργός Αμυνας της Βόρειας Συμμαχίας, Μπισμιλάχ Χαν ανακοίνωσε προς το Ασοσιέιτεντ Πρες ότι δυνάμεις του εισήλθαν στα ανατολικά περίχωρα του τελευταίου προπυργίου του μουλά Ομάρ.

«Μπήκαμε στο Κανταχάρ», δήλωσε ο υφυπουργός, ο οποίος επικαλέστηκε ως πηγή πληροφοριών ραδιοεπικοινωνίες με διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας στην περιοχή του Κανταχάρ? δεν ανέφερε, ωστόσο, τίποτε σχετικά με την παράδοση ή όχι των Ταλιμπάν. O Μπισμιλάχ συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η παράδοση της πόλης δεν πρέπει να αναμένεται στις επόμενες ώρες -ενδεχομένως ούτε στις επόμενες ημέρες, εάν πιστέψει το Γαλλικό Πρακτορείο που έκανε λόγο για μία εβδομάδα.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι χθες γινόταν και πάλι λόγος για επαφές ορισμένων τμημάτων της Βόρειας Συμμαχίας με φυλάρχους των Παστούν, ενώ έγινε γνωστό ότι ο φύλαρχος Γκιούλ Αγκά είχε καταλάβει χωριό στη στενή ζώνη ανάμεσα στο Πακιστάν και το Κανταχάρ. Στην πόλη χθες απαγχονίσθηκε ως κατάσκοπος Αφγανός, ο οποίος έφερε δορυφορικό τηλέφωνο, ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, αυτομόλησαν στο εχθρικό στρατόπεδο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Μπισμιλάχ, συνεργάτες του ηγέτη των Χαζάρων, Ισμαήλ Χαν, γνωστού με την επωνυμία «Λέων της Χεράτ» ισχυρού άνδρα της ομώνυμης πόλης, διέψευσαν πληροφορίες του CNN, που μετέδωσε ότι δικές τους δυνάμεις είχαν εισέλθει στο Κανταχάρ. «O Ισμαήλ Χαν βρίσκεται πάντα στη Χεράτ», δήλωσαν, προσθέτοντας στη γενική σύγχυση. Σε ό,τι αφορά στις αμερικανικές ενισχύσεις, έγινε γνωστό ότι 24 άνδρες του πεζικού, συγκεκριμένα της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, προερχόμενοι από αμερικανική βάση στο Ουζμπεκιστάν, έφτασαν χθες στο Μαζάρ ι Σαρίφ, με αποστολή την προστασία των συνδέσμων των ΗΠΑ, οι οποίοι συνεργάζονται με ιορδανική συμμαχική δύναμη, που κατασκευάζει νοσοκομείο έξω από την πόλη.

Προκειμένου για την κατασκευή πρόχειρων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, αυτή είναι, εκτός της ανοικοδόμησης της ρωσικής πρεσβείας, η κυρίως αποστολή στην Καμπούλ των εκατοντάδων Ρώσων ανδρών του υπουργείου Εκτακτων Καταστάσεων, οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ της αφγανικής πρωτεύουσας, τη Δευτέρα, προκαλώντας συζητήσεις διεθνώς. Απαντώντας χθες σε δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ερώτησαν μήπως οι Ρώσοι κατέλαβαν τις ΗΠΑ εξαπίνης στην Καμπούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απάντησε ότι ουδόλως ανησυχεί, ότι είναι ενήμερος των κινήσεων της ρωσικής δύναμης και ότι αυτή έχει αποστολή ανθρωπιστικής φύσεως. «Δεν με ανησυχούν για την ώρα οι δραστηριότητες των Ρώσων», είπε ο κ. Πάουελ.

Προκειμένου για την εξέγερση στις φυλακές του Μαζάρ ι Σαρίφ, τις κατηγορίες περί εκτεταμένων σφαγών κρατουμένων Ταλιμπάν και φρικαλεοτήτων και σχετικά με το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη διεξαγωγή ερευνών, το μεν αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε τις κατηγορίες της σφαγής, ενώ η Βρετανία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ανακρίσεων. Τέλος, θλιβερό τέλος είχαν δύο Αφγανοί άμαχοι, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο, όταν δύο δέματα με ανθρωπιστική βοήθεια τους καταπλάκωσαν.

Συνελήφθησαν

τρεις Βορειοαφρικανοί

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τρεις Βορειοαφρικανούς για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες διασύνδεσής τους με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας σε επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας στο Μιλάνο, εκεί όπου φαίνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με την Εισαγγελία της πόλης, ότι γίνεται η πρώτη διαλογή εξτρεμιστών που στη συνέχεια μετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή μεταβαίνουν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν. Και οι τρεις συλληφθέντες βαρύνονται με τις κατηγορίες της διακίνησης εκρηκτικών, τοξικών χημικών και πλαστών εγγράφων. Οι αστυνομικές Αρχές αναζητούν έναν τέταρτο, κατά πάσα πιθανότητα Αιγύπτιο, που φέρεται να σχετίζεται με τους υπολοίπους.

Στις μυστικές αποστολές της CIA υπηρετούσε ο Μάικι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O 32χρονος Τζον Μάικλ Σπαν, γνωστός στους φίλους του και ως Μάικι, ο οποίος σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν υπηρετούσε στη διεύθυνση μυστικών αποστολών της CIA. O πατέρας του, Τζόνι Σπαν, δήλωσε χθες πως γνώριζε ότι ο γιος του «βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση», αλλά δεν ήξερε τίποτε για το θάνατό του, μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης την Τετάρτη το βράδυ.

Ο Σπαν στρατολογήθηκε από την υπηρεσία το 1999, ενώ η CIA πρόκειται να τον τιμήσει, τοποθετώντας ένα άστρο στη μνήμη του, στον τοίχο της εισόδου των αρχηγείων της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. O τοίχος διαθέτει αυτή τη στιγμή 78 άστρα, τα οποία τιμούν τη μνήμη στελεχών της υπηρεσίας, που βρήκαν το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενώ τα ονόματα μόλις 43 από αυτούς έχουν κοινοποιηθεί. O διευθυντής της υπηρεσίας Τζορτζ Τένετ χαρακτήρισε μάλιστα τον Σπαν ως «έναν Αμερικανό ήρωα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή