Απειλές Ερντογάν εναντίον της Συρίας

Απειλές Ερντογάν εναντίον της Συρίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση απείλησε τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ ο Ταγίπ Ερντογάν στην περίπτωση που υπάρξουν και νέες απώλειες Τούρκων στρατιωτών από συριακά πυρά. «Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιωτών μας… διακηρύσσω από αυτό το βήμα ότι θα πλήξουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος οπουδήποτε, αρχής γενομένης από σήμερα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στην Αγκυρα. Στην ίδια ομιλία τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να επιβάλει την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων πίσω από τα σημεία ελέγχου που διατηρεί η Τουρκία στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, βάσει της συμφωνίας που συνομολόγησε με τη Ρωσία, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Απαντώντας στον Ερντογάν, η Δαμασκός έκανε λόγο για «κενές περιεχομένου και άθλιες» απειλές, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος ηγέτης «έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα». Τις κατηγορίες της Μόσχας για παραβίαση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία στη Συρία επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση στη Συρία, χωρίς να αναφέρει εάν υπήρξαν ενδείξεις εξομάλυνσης των διαφορών τους.

Σε μιαν ασυνήθιστη εξέλιξη, συγκρούσεις ξέσπασαν χθες ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία και στην πολιτοφυλακή που μάχεται στο πλευρό του προέδρου Ασαντ. Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην κουρδική πόλη Καμισλί και προκάλεσε τον θάνατο ενός πολιτοφύλακα. Εξάλλου, αμερικανικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν δύο επιδρομές στην περιοχή Χασάκα και στην ύπαιθρο του Καμισλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή