Επικράτηση του Σάντερς σε Νιου Χαμσάιρ

Επικράτηση του Σάντερς σε Νιου Χαμσάιρ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι περίμεναν ότι ο δεύτερος γύρος των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ θα ξεκαθάριζε την εικόνα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, πιθανότατα απογοητεύτηκαν. Μπορεί οι προεδρικοί υποψήφιοι να μειώθηκαν από 11 σε 9 ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά το πεδίο παρέμεινε θολό, προμηνύοντας μια μακρά, διχαστική εσωκομματική μάχη, με βασικό ωφελημένο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Νικητής της αναμέτρησης αναδείχθηκε, με βραχεία κεφαλή, ο αριστερός Μπέρνι Σάντερς, αποσπώντας το 26% των ψήφων έναντι 24% του κεντρώου Πιτ Μπούτιτζιτζ. Σε συνέχεια του ανάλογου αποτελέσματος στην πολιτεία Αϊόβα, η αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ εδραίωσε τον 78χρονο γερουσιαστή του Βερμόντ και τον 38χρονο δήμαρχο μιας μικρής πόλης της Ιντιάνα ως τους ισχυρότερους, μέχρι στιγμής, προεδρικούς υποψηφίους των δύο πτερύγων του κόμματος.

«Αυτή η νίκη είναι η αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Σάντερς ενώπιον πλήθους ενθουσιωδών οπαδών του, αργά το βράδυ της Τρίτης, στο Μάντσεστερ. Από την πλευρά του, ο Μπούτιτζιτζ αποδοκίμασε τη σκληρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, με αιχμές εναντίον του Σάντερς. «Σε αυτή την εκλογική εκστρατεία ακούμε από ορισμένους ότι πρέπει να ταχθούμε είτε με την επανάσταση είτε με το κατεστημένο. Αλλά πού μας αφήνει όλους εμάς τους υπόλοιπους αυτός ο διαχωρισμός;»

Γεγονός είναι ότι ο Μπέρνι Σάντερς κατάφερε να υπερισχύσει πειστικά στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, καθώς η γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν απογοήτευσε τους οπαδούς της, περιοριζόμενη στην τέταρτη θέση, με μόλις το 9% των ψήφων. Αντιθέτως, οι ψήφοι των μετριοπαθών ψηφοφόρων μοιράστηκαν ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Σάντερς. Την έκπληξη έκανε η γερουσιαστής Μινεσότα Εϊμι Κλόμπουτσαρ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 20%, για να εμφανιστεί ως ισχυρή εναλλακτική λύση έναντι του Μπούτιτζιτζ. Αντιθέτως, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέστη συντριπτική ήττα, καθώς αναδείχθηκε πέμπτος με ποσοστό 8%.

Παρ’ όλα αυτά, ο 77χρονος Μπάιντεν, ο οποίος εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα ως φαβορί για το προεδρικό χρίσμα, δεν εννοεί να το βάλει κάτω. Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα του Νιου Χαμσάιρ, ταξίδεψε στη Νότια Καρολίνα, μια πολιτεία με ισχυρή παρουσία των μαύρων, όπου ελπίζει ότι θα υπερισχύσει στις προκριματικές εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα έχουν προηγηθεί οι προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, με την ισχυρή κοινότητα των ισπανόφωνων, στις 22 του μηνός. Ο Μπάιντεν χρειάζεται οπωσδήποτε επιτυχίες στις δύο δημογραφικά ανάμεικτες πολιτείες, ώστε να διασώσει τη βαρύτατα τραυματισμένη υποψηφιότητά του.

Αρκετοί Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στους ωφελημένους από τις εκλογές του Νιου Χαμσάιρ συμπεριλαμβάνεται ένας άνθρωπος που δεν πήρε μέρος σε αυτές: ο Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος μπαίνει στην κούρσα των προκριματικών τη «Σούπερ Τρίτη» της 3ης Μαρτίου, αλλά ήδη προβάλλει ως ισχυρή εναλλακτική λύση, που θα μπορούσε να συσπειρώσει την κεντρώα πτέρυγα, ώστε να νικήσει, σε πρώτη φάση τον Σάντερς και σε δεύτερη τον Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή