Το SPD ψηφίζει μόνο Μέρκελ στην καγκελαρία

Το SPD ψηφίζει μόνο Μέρκελ στην καγκελαρία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η παραίτηση της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ από την κούρσα για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας, πέραν της αναστάτωσης που προξένησε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη στρατηγική του Σοσιαλδημοκρατικού και του Πράσινου Κόμματος. Η πιθανή στροφή του κόμματος προς τα δεξιά με την εκλογή νέου επικεφαλής υποχρεώνει τους νυν και τους εκκολαπτόμενους συμμάχους των Χριστιανοδημοκρατών να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Λαρς Κλίγκμπαϊλ, σημείωσε ότι η παραμονή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό συνδέεται άμεσα με την Αγκελα Μέρκελ. «Η Αγκελα Μέρκελ είναι η καγκελάριος. Εισήλθαμε στον συνασπισμό με εκείνη. Θα αποχωρήσουμε από τον συνασπισμό με τον κανονικό τρόπο στις επόμενες εκλογές», δήλωσε. Το νέο ηγετικό δίδυμο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Εσκεν, εκφράζει την επιθυμία μελών του κόμματος για αριστερό προφίλ, διακριτό από τη Χριστιανοδημοκρατία. Παρ’ όλ’ αυτά, η εκλογή των δύο δεν οδήγησε σε πρόωρη αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, στρατηγική επιλογή που ωστόσο θα δοκιμαστεί σε περίπτωση θερινών αναταράξεων.

Το καλοκαίρι αναμένεται η ψηφοφορία για τη διαδοχή της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και στο αξίωμα του υποψηφίου για την καγκελαρία. Ενα από τα πιθανά σενάρια είναι να αναλάβει ο διάδοχος αμέσως την καγκελαρία, ώστε να προλάβει να «φτιάξει ηγετικό προφίλ» έως τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου 2021. Με πιο συγκεκριμένους όρους, σε λίγους μήνες οι Σοσιαλδημοκράτες ίσως βρεθούν υποχρεωμένοι να συνυπάρξουν σε μια κυβέρνηση με καγκελάριο τον νυν υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ή τον εκλεκτό των μεγάλων επιχειρήσεων, Φρίντριχ Μερτς. Η τρίτη επιλογή, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, θεωρείται πιο κοντά στο κεντρώο προφίλ της Αγκελα Μέρκελ. Η πιθανή δεξιά στροφή των Χριστιανοδημοκρατών δημιουργεί προβληματισμό και στους Πρασίνους, οι οποίοι ανεβαίνουν εκλογικά, υποκαθιστώντας τους Σοσιαλδημοκράτες ως δεύτερο κόμμα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων, υπό τα πρότυπα της Αυστρίας, ήταν ορατό ενδεχόμενο σε περίπτωση που το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα παρέμενε στην παράδοση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στο μεταξύ, σε μιαν εξέλιξη που απηχεί ευρύτερους προβληματισμούς, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι προμήθειες ευαίσθητων οπλικών συστημάτων θα γίνονται μόνο από γερμανικές εταιρείες. Κυβερνητικό έγγραφο με άμεση εφαρμογή συμπεριλαμβάνει στις ευαίσθητες τεχνολογίες τα σκάφη του πολεμικού ναυτικού αλλά και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ως τώρα, ο μόνος τομέας στον οποίο απαγορευόταν η συμμετοχή ξένων εταιρειών ήταν η κατασκευή υποβρυχίων.

Μόνο σε περίπτωση που οι γερμανικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τους όρους των διαγωνισμών θα ανοίγουν οι προμήθειες για εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή