Ηρωας ή υπόδικος ο Ματέο Σαλβίνι;

Ηρωας ή υπόδικος ο Ματέο Σαλβίνι;

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την άρση της ασυλίας του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε χθες η ιταλική Γερουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια δίκη που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Ο Σαλβίνι κατηγορείται για απαγωγή και παράνομο αποκλεισμό μεταναστών στη θάλασσα, πέρυσι, όταν δεν άφησε ένα πλοιάριο της ακτοφυλακής να καταπλεύσει σε ιταλικό λιμάνι. Η χθεσινή απόφαση δίνει το πράσινο φως σε εισαγγελείς της Σικελίας να του απαγγείλουν τις σχετικές κατηγορίες που αφορούν τα εμπόδια που πρόβαλε επί έξι συναπτές ημέρες σε 100 και πλέον μετανάστες για την αποβίβασή τους, προτού άλλες χώρες της Ε.Ε. δεχθούν να τους φιλοξενήσουν. Ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει 15ετή κάθειρξη αν καταδικαστεί. Παράλληλα, είναι πιθανό να του στερηθεί το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να καταλάβει πολιτικό αξίωμα, κατακρημνίζοντας τη φιλοδοξία του να ηγηθεί μιας μελλοντικής κυβέρνησης.

Παίρνοντας τον λόγο στην ολομέλεια της Γερουσίας της Ρώμης, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψηφοφορίας, ο Σαλβίνι διακήρυξε πως «η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να γίνει δίκη, ας γίνει». Παράλληλα επανάλαβε για ακόμη μία φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο «Γκρεγκορέτι» ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο. «Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε επίσης  ο Σαλβίνι. Σύμφωνα, πάντως, με μεγάλο μέρος των Ιταλών αναλυτών, ο ηγέτης της Λέγκας επιδιώκει την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως θύμα πολιτικής δίωξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή