Βρετανία: Παραίτηση-έκπληξη από Τζαβίντ

Βρετανία: Παραίτηση-έκπληξη από Τζαβίντ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη εξουσίας για το ποιος θα ελέγχει σε απόλυτο βαθμό το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών έληξε χθες με την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος αρνήθηκε να παραδώσει τον έλεγχο του υπουργείου στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και στον σύμβουλό του και εκ των αρχιτεκτόνων του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς. Η προθυμία του Τζόνσον να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον υπουργό του επί των Οικονομικών έπειτα από θητεία μόλις οκτώ μηνών αποτελεί σημάδι πως ο πρωθυπουργός ενισχύει τον έλεγχο που ασκεί επί της κυβέρνησης, καθώς προετοιμάζεται σύγκρουση με την Ε.Ε. με αντικείμενο τους όρους της μελλοντικής εταιρικής σχέσης.

Ο Τζαβίντ αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Ρίσι Σούνακ, ανερχόμενο αστέρι των Συντηρητικών και ένθερμο υποστηρικτή του Τζόνσον, ο οποίος αποδέχθηκε την απαίτηση του Τζόνσον να ελέγχει το πρωθυπουργικό γραφείο το υπουργείο Οικονομικών. Η παραίτηση του Τζαβίντ –η οποία αποτελούσε σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές στόχο της ομάδας Τζόνσον εδώ και μήνες– ενισχύει την αίσθηση πως ο Τζόνσον δεν πρόκειται να ανεχτεί διαφωνίες, καθώς προετοιμάζεται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για τη μελλοντική εταιρική σχέση των δύο πλευρών. Ο Τζόνσον, παρακινούμενος από τον Κάμινγκς, θέλει να αυξήσει σημαντικά τις δημοσιονομικές δαπάνες της Βρετανίας, ώστε μεταξύ άλλων να διαφυλάξει τις έδρες που κέρδισε από τους Εργατικούς στα βόρεια της χώρας. Ο Τζαβίντ ήταν πολύ πιο συντηρητικός σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στην έκτακτη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο Τζόνσον με τον Τζαβίντ, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό του να απολύσει ολόκληρη την ομάδα συμβούλων του και να τους αντικαταστήσει με συμβούλους του πρωθυπουργού. Δηλαδή, να δεχθεί ουσιαστικά να παραδώσει τον έλεγχο του υπουργείου και της οικονομικής πολιτικής στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι κανείς υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα δεχόταν αυτούς τους όρους».

Ο Σούνακ είχε εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και σε επενδυτικό κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου προτού ασχοληθεί με την πολιτική. Τον περασμένο Ιούλιο είχε προαχθεί στη θέση του Νο 2 στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης είχε υποστηρίξει εξαρχής το Brexit, ενώ ο Τζαβίντ ήταν υποστηρικτής της παραμονής μέχρι και το δημοψήφισμα του 2016, αλλά και τον Τζόνσον για επικεφαλής των Συντηρητικών, ενώ ο Τζαβίντ ήταν ανθυποψήφιός του. Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών, ενώ έχει παντρευτεί την κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου. Εχει πάει σε ένα από τα πιο φημισμένα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας και στη συνέχεια φοίτησε στην Οξφόρδη και στο Στάνφορντ. «Το ιστορικό του δείχνει πως είναι ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, υποστηρίζει τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, του φόρου κεφαλαιακών κερδών και έχει ταχθεί υπέρ των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Οπότε είτε θα έχουμε σύμπνοια απόψεων είτε ο Σούνακ θα είναι το φερέφωνο του πρωθυπουργού που θα ζει στην Ντάουνινγκ Στριτ 11», αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία αναλύσεων Capital Economics.

Ακόμη και ο περιορισμένος ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε χθες ο Τζόνσον, δείχνει ότι θέλει να ενισχύσει την εξουσία του επί της κρατικής μηχανής επιλέγοντας πιστούς σε αυτόν υπουργούς. Εκδίωξε τον Τζούλιαν Σμιθ, υπουργό για τη Βόρεια Ιρλανδία, και προηγουμένως στενό συνεργάτη της Τερέζα Μέι, αλλά και την Αντρέα Λίντσομ, υπουργό Επιχειρηματικότητας και επίσης στενή συνεργάτιδα της πρώην πρωθυπουργού. Υπουργό Δικαιοσύνης διόρισε τη Σουέλα Μπρέιβερμαν, πρώην υπουργό επί Μέι, ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit, η οποία είχε επικρίνει πολύ έντονα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας όταν είχε κρίνει πέρυσι παράνομη την αναστολή εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή