75 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

75 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου 1945, όταν 796 βρετανικά βομβαρδιστικά τύπου Lancaster και 311 αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-17 ισοπέδωσαν την πόλη της Δρέσδης. Η πόλη, γνωστή ως «Φλωρεντία στον Ελβα», είναι το σύμβολο της καταστροφής που έσπειρε στη Γερμανία η απόπειρα των ναζί να κατακτήσουν την Ευρώπη.

«Οταν θυμόμαστε την ιστορία του βομβαρδισμού της χώρας μας, θυμόμαστε και τα δύο: το πόσο υπέφεραν οι κάτοικοι των γερμανικών πόλεων και το πόσο πόνο προξένησαν οι Γερμανοί σε άλλους», είπε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη χθεσινή τελετή στο Μέγαρο Πολιτισμού της Δρέσδης, παρουσία του πρέσβη της Βρετανίας. «Δεν ξεχνάμε», προσέθεσε. «Γερμανοί ξεκίνησαν αυτόν τον φρικτό πόλεμο και στο τέλος, εκατομμύρια Γερμανοί πολέμησαν σε αυτόν – όχι όλοι, αλλά πολλοί πίστευαν σε αυτό που έκαναν».

Η μετατροπή μιας ιστορικής πόλης σε σωρό ερειπίων με μοναδικό στόχο να καμφθεί το ηθικό του πληθυσμού αποτελεί, ακόμη και σήμερα, τραύμα για τη Γερμανία, αλλά και σημαία της γερμανικής Ακροδεξιάς, που αμφισβητεί τις ιστορικές μελέτες αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων. Το 2004, ο δήμος της Δρέσδης ανέθεσε σε επιτροπή ιστορικών το έργο του υπολογισμού του αριθμού των νεκρών κατά τον βομβαρδισμό της πόλης. Επειτα από έξι χρόνια ερευνών, η επιτροπή παρουσίασε τα ευρήματά της το 2010, υπολογίζοντας ότι οι νεκροί στην πόλη ήταν 25.000.

Αναθεωρητικά κόμματα, όπως η AfD, υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ήταν 100.000 –  διαμάχη που έχει λιγότερο σχέση με τον προσδιορισμό της ιστορικής αλήθειας και περισσότερο με την ψυχολογία του θύματος που καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται τα κόμματα αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή