ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ποινή ειρκτής ζήτησε ο εισαγγελέας για τον Γιουτσέλ

Τουρκία: Ποινή ειρκτής ζήτησε ο εισαγγελέας για τον Γιουτσέλ

ΑΓΚΥΡΑ. Την καταδίκη του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτσέλ, σε ποινή φυλάκισης μεταξύ δύο και 15 ετών για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» πρότεινε χθες η εισαγγελία. Ο Γιουτσέλ έμεινε προφυλακισμένος για έναν χρόνο τον Φεβρουάριο του 2017, προτού αποφυλακιστεί και επιστρέψει στη Γερμανία.

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για τρομοκρατία και προπαγάνδα υπέρ του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK, εξαιτίας συνέντευξης που δημοσίευσε με τον ηγέτη της οργάνωσης, Τσεμίλ Μπαγίκ. Ο Ντενίζ Γιουτσέλ αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2018, εν αναμονή της δίκης του. Τον Ιούνιο, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την προφυλάκιση του Γιουτσέλ, αναφέροντας στην απόφασή του ότι ο δημοσιογράφος είχε πέσει θύμα λογοκρισίας και παράνομης φυλάκισης.

«Η πρόταση της εισαγγελίας δείχνει ότι ο δημόσιος κατήγορος είτε δεν διάβασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή δεν θεώρησε σοβαρή την απόφαση αυτή», είπε ο συνήγορος του Γιουτσέλ, Βεϊσέλ Οκ. Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου.

Στο μεταξύ, η αμερικανική ένωση συγγραφέων «PEN America» ζήτησε χθες από τις τουρκικές αρχές να αποσύρουν το σύνολο των κατηγοριών που βαρύνουν τη βραβευμένη Τουρκάλα λογοτέχνιδα Ασλί Ερντογάν, ενόψει της συνέχισης της δίκης της αυτή την εβδομάδα. «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες κατά της Ασλί Ερντογάν και κατά όλων των Τούρκων συγγραφέων και δημοσιογράφων, έτσι ώστε να μπορούν να γράφουν ελεύθερα για τις αδικίες στη χώρα τους», ανέφερε η Κάριν Ντόιτς Καρλέκαρ, διευθύντρια του προγράμματος ελεύθερης έκφρασης της ένωσης.  Η εισαγγελία της Πόλης έχει προτείνει την καταδίκη της Ερντογάν σε ποινή κάθειρξης μέχρι εννέα ετών, για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», ενόσω εργαζόταν στη φιλοκουρδική εφημερίδα «Οζγκιούρ Γκουντέμ», την κυκλοφορία της οποίας απαγόρευσαν οι Αρχές το 2016. Μετά τη σύλληψή της τον Αύγουστο του 2016, η Ασλί Ερντογάν παρέμεινε προφυλακισμένη για 136 ημέρες, προτού αποφυλακιστεί και διαφύγει στη Γερμανία.