ΚΟΣΜΟΣ

Υπό έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays

Υπό έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν τις σχέσεις μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Barclays, Τζες Στάλεϊ και του χρηματιστή Τζέφρι Επσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε εν αναμονή της δίκης του με την κατηγορία ότι διακινούσε ανήλικα κορίτσια για σεξ. Η Barclays ανακοίνωσε ότι μελετά τα δημοσιεύματα του Τύπου για τη σχέση του Στάλεϊ και του Επσταϊν, ενώ η αρμόδια αρχή απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την έρευνα. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Στάλεϊ δήλωσε πως λυπάται για τη σχέση του με τον Επσταϊν, που ξεκίνησε το 2000 ενώ εργαζόταν για την JPMorgan και «ατόνησε σημαντικά» μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα της Wall Street. Το Δ.Σ. της τράπεζας εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις «διαφανείς» δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου σχετικά με τις σχέσεις του με τον Επσταϊν. Ο ίδιος ο Στάλεϊ έχει πει ότι η σχέση αυτή τελείωσε το 2015. «Νόμιζα ότι τον ήξερα καλά, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Είμαι σίγουρος ότι αναδρομικά, με δεδομένα όλα όσα ξέρουμε σήμερα, μετανιώνω βαθιά για τη σχέση μου με τον Τζέφρι Επσταϊν», ανέφερε.

Οι New York Times ανέφεραν πέρυσι ότι ο Επσταϊν παρέπεμπε «δεκάδες» πλούσιους πελάτες στον Στάλεϊ όταν ο διευθύνων σύμβουλος ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής της JPMorgan. Ο Στάλεϊ επισκέφθηκε επίσης το ιδιωτικό νησί του Επσταϊν το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Barclays έχει ήδη υποστηρίξει ότι ο Στάλεϊ ποτέ δεν είχε σχέσεις ούτε πλήρωσε τον Επσταϊν για την παροχή συμβουλών ή επαγγελματικών υπηρεσιών. Η έρευνα είναι η δεύτερη τέτοια διαδικασία των ρυθμιστικών αρχών εις βάρος του Στάλεϊ τα τελευταία χρόνια, αφού του είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο 642.000 λιρών το 2018 επειδή προσπάθησε να εντοπίσει τον ανώνυμο συντάκτη επιστολών που επέκρινε υπάλληλο της τράπεζας. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η μετοχή της τράπεζας έπεφτε σημαντικά, αποδεικνύοντας ότι η υπόθεση μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τα αποτελέσματα της Barclays.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επσταϊν έβαλε τέλος στη ζωή του τον περασμένο Αύγουστο σε φυλακή του Μανχάταν, όπου περίμενε να ξεκινήσει η δίκη του. Η πράξη του πυροδότησε σωρεία θεωριών συνωμοσίας περί δολοφονίας του από κάποιον από τους ισχυρούς άνδρες στους οποίους συνήθιζε να προμηθεύει νεαρά κορίτσια. Οι κατηγορίες που του είχαν απαγγείλει εισαγγελείς στο Μανχάταν τον Ιούλιο αφορούσαν τη σεξουαλική εκμετάλλευση δεκάδων γυναικών και κοριτσιών στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριντα.