Καθησυχαστικός ΠΟΥ για αύξηση των κρουσμάτων

Καθησυχαστικός ΠΟΥ για αύξηση των κρουσμάτων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ θανάτων από τον κορωνοϊό COVID-19 την Τετάρτη και δραματική αύξηση των κρουσμάτων κατά σχεδόν 15.000, ανακοίνωσαν χθες οι κινεζικές αρχές. Ωστόσο, ο ΠΟΥ επισημαίνει πως ο δεκαπλασιασμός των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αρχές στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, άλλαξαν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν και συμπεριέλαβαν στα νέα κρούσματα και περιπτώσεις ασθενών που είχαν εμφανίσει συμπτώματα πριν από ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και από την αρχή της επιδημίας. Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες να ενισχύσουν τα μέτρα για ενδεχόμενη αντιμετώπιση επιδημίας και να συντονίσουν τα μέτρα σε αεροδρόμια και σε λιμάνια για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων του ιού. Επίσης, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος των συνόρων στη Ζώνη Σένγκεν αν υπάρχει κλιμάκωση της επιδημίας.

Την Τετάρτη στην Κίνα καταγράφηκαν 15.152 νέα κρούσματα του ιού COVID-19 και 254 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιδημίας στην Κίνα αυξήθηκε σε 1.367 και ο αριθμός των κρουσμάτων στις 59.805, με τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων να εντοπίζεται στην επαρχία Χουμπέι των 60 εκατ. κατοίκων που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Στην Ιαπωνία καταγράφηκε χθες ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του κορωνοϊού και ακόμη 44 νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess». Ενα ακόμη κρούσμα, το 15ο, επιβεβαιώθηκε στις ΗΠΑ.

Συμπτώματα πνευμονίας

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά σχεδόν 15.000 οφείλεται στο γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές στην επαρχία Χουμπέι καταγράφουν πλέον ως κρούσμα όποιον ασθενή εμφανίζει συμπτώματα πνευμονίας. Προηγουμένως, για να επιβεβαιωθεί ένα νέο κρούσμα έπρεπε να γίνει ειδικό τεστ RNA, τα αποτελέσματα του οποίου εμφανίζονταν σε δύο ημέρες. Ετσι, τα νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι αυξήθηκαν από 2.015 την Τρίτη, σε 14.840 την Τετάρτη. Ωστόσο, αν δεν προσμετρηθούν τα κρούσματα που εντοπίστηκαν με τη νέα μεθοδολογία, τότε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τετάρτη περιορίζεται σε 1.508, δηλαδή μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, τάση που παρατηρείται το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο ΠΟΥ εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν παρατηρείται δραματική αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας. Ο Μάικ Ράιν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων αναγκών του Οργανισμού, είπε πως η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αλλαγή μεθοδολογίας. «Είναι κρίσιμης σημασίας ότι οι περισσότερες από αυτές τις νέες περιπτώσεις σχετίζονται με περίοδο αρκετών ημερών και εβδομάδων και καταγράφονται ως κρούσματα αναδρομικά».

Επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως πνευμονία είναι πιθανό να εμφανίσουν και όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της εποχικής γρίπης και πως η αλλαγή μεθοδολογίας καθιστά σχεδόν αδύνατη τη σύγκριση των νέων στοιχείων με αυτά της προηγούμενης περιόδου, συσκοτίζοντας τη γενική εικόνα. Ειδικοί επισημαίνουν στους New York Times ότι οι ακτινογραφίες θώρακος είναι ατελής τρόπος για τη διάγνωση του COVID-19. Η αλλαγή της μεθοδολογίας θα επιτρέψει την περίθαλψη περισσότερων ασθενών από τα νοσοκομεία. Ωστόσο, δείχνει επίσης ότι τουλάχιστον στο επίκεντρο της επιδημίας οι Αρχές δεν διαθέτουν αρκετά διαγνωστικά τεστ. Χθες, το Πεκίνο ανακοίνωσε την αντικατάσταση των δύο πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στην επαρχία Χουμπέι και την αντικατάστασή τους από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Τέλος, σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Υγείας των «27» συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχύσουν τις προετοιμασίες τους και να καταστρώσουν σχέδιο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη φαρμάκων ή προστατευτικού εξοπλισμού σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας. Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσαν να κλείσουν τα σύνορα στη Σένγκεν, ο Κροάτης υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος απάντησε ότι «αν αυτό σημαίνει κλείσιμο των συνόρων, θα το συζητήσουμε». Πάντως, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για λήψη τόσο δραστικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή