Γαλλία: Παραίτηση λόγω άσεμνων φωτογραφιών

Γαλλία: Παραίτηση λόγω άσεμνων φωτογραφιών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σημαντική πολιτική ήττα υπέστη ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και το κόμμα Δημοκρατία σε Κίνηση, μετά την παραίτηση του στενού συμβούλου του προέδρου και πρώην εκπροσώπου της κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό, από τη διεκδίκηση της δημαρχίας της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Γκριβό φέρεται να έστειλε άσεμνες φωτογραφίες σε γυναίκα, η οποία δεν είναι η σύζυγός του.

«Αποφάσισα να αποσυρθώ από την κούρσα των δημοτικών εκλογών. Εδώ και ένα χρόνο, η οικογένειά μου και εγώ έχουμε πέσει θύματα συκοφαντικών ισχυρισμών, ψευδών ειδήσεων και ανώνυμων επιθέσεων, με την κοινοποίηση ιδιωτικών συνομιλιών και με απειλές κατά της ζωής μας. Οι επιθέσεις αυτές ενισχύθηκαν την Πέμπτη σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα με αήθεις επιθέσεις με θέμα την ιδιωτική μου ζωή», είπε ο Γκριβό. Τη στήριξή τους στον παραιτηθέντα υποψήφιο εξέφρασαν χθες οι υποψήφιοι για τη δημαρχία, υπογραμμίζοντας ότι κάθε προσωπική επίθεση είναι καταδικαστέα.

Εικόνες των άσεμνων βίντεο, με το μόριο του Γκριβό, δημοσίευσε ο Ρώσος αντιφρονών Πιοτρ Παβλένσκι, που αποκάλυψε ότι η συνομιλία έγινε μεταξύ του υποψήφιου δημάρχου και άγνωστης γυναίκας. Ο 42χρονος Γκριβό θεωρείται ένα από τα «πολιτικά τέκνα» του Μακρόν, μέλος του στενού κύκλου συμβούλων του πρώην τραπεζίτη και σημερινού προέδρου της Γαλλίας. Ο Γκριβό ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σύμβουλος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορήθηκε το 2011 για σεξουαλική κακοποίηση καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Ο Γκριβό είχε εξασφαλίσει το «χρίσμα» του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές, παραγκωνίζοντας τον εκκεντρικό μαθηματικό Σεντρίκ Βιλανί. Η ηγεσία του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών για να αποφασίσει εάν θα στηρίξει τον Βιλανί ή κάποιον άλλο υποψήφιο. Ο Γκριβό εθεωρείτο αμφιλεγόμενη επιλογή, καθώς ο δύσκολος χαρακτήρας του τον είχε φέρει αντιμέτωπο με στελέχη του κόμματος, για τα οποία χρησιμοποιούσε χυδαίες εκφράσεις σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους.

Το σκάνδαλο με τα μηνύματα του Γκριβό δεν αναμένεται, όμως, να ανατρέψει τα μέχρις στιγμής δεδομένα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη σημερινή δήμαρχο Αν Ινταλγκό να προηγείται με σημαντικό ποσοστό και την υποψήφια της Δεξιάς και πρώην υπουργό Ρασιντά Ντατί να ακολουθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή