Στον δρόμο ο Ντι Μάιο κατά της κυβέρνησης

Στον δρόμο ο Ντι Μάιο κατά της κυβέρνησης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Επιστροφή στις ρίζες του Κινήματος 5 Αστέρων επιχειρεί ο τέως επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάιο, καλώντας τους Ιταλούς σε διαδήλωση σήμερα στη Ρώμη. Ο Ντι Μάιο προειδοποιεί ότι στις 20 Φεβρουαρίου, επιτροπή της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει γερουσιαστής από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζεται να επαναφέρει τις παχυλές συντάξεις των γερουσιαστών. Η παροχή σύνταξης στους βουλευτές και στους γερουσιαστές ανάλογης με τις εισφορές που έχουν καταβάλει ήταν μία από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε το Κίνημα 5 Αστέρων, με οικονομικό αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 22 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Περίπου 700 πρώην γερουσιαστές έχουν προσφύγει εναντίον του νόμου αυτού, ενώ το ζήτημα θα κριθεί από μια επιτροπή η οποία, όπως υποστηρίζει ο Ντι Μάιο, χαρακτηρίζεται από σύγκρουση συμφερόντων, αφού τα μέλη της πρόκειται να επωφεληθούν από την απόφασή τους.

Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων του Κινήματος 5 Αστέρων, με άξονα ένα από τα ζητήματα που αποτελούσαν εξαρχής μέρος του προγράμματος του κόμματος, καταγγέλθηκε από το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα. Αντιθέτως, δεν εξελήφθη ως αμφισβήτηση από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρόκειται για σφάλμα. Είναι μια μάχη την οποία το Κίνημα 5 Αστέρων ανέκαθεν έδινε».

Οι σαρωτικές ήττες στις περιφερειακές εκλογές της Καλαβρίας και της Εμίλια-Ρομάνια υποχρεώνουν το κόμμα, που είχε αποσπάσει 33% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, να αναζητήσει εκ νέου την επαφή με τη βάση του.

Παρ’ όλα αυτά, η απογοήτευση των ψηφοφόρων των 5 Αστέρων παραμένει. «Τους ψήφισα γιατί έμοιαζαν άνθρωποι που μπορούσαν να αλλάξουν τη χώρα», δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο πρώην ψηφοφόρος του κινήματος Σαλβατόρε Καρπάσο. Ο Καρπάσο επωφελείται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 500 ευρώ που θέσπισε το Κίνημα 5 Αστέρων, αλλά δεν βλέπει αλλαγές στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση. «Η ενίσχυση στο εισόδημα βοηθάει, αλλά δεν κράτησαν την υπόσχεση να βοηθήσουν τον κόσμο να βρει σταθερές δουλειές», λέει. «Ηταν λάθος τους να συγκυβερνήσουν με τον Σαλβίνι και ακόμη μεγαλύτερο λάθος που τώρα συγκυβερνούν με το Δημοκρατικό Κόμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή