Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες η Ασλί Ερντογάν

Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες η Ασλί Ερντογάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε χθες αθώα την Τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, η οποία κατηγορείτο για «τρομοκρατικές δραστηριότητες». Το δικαστήριο έκρινε αθώα την Ερντογάν, η οποία δεν έχει συγγενική σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις κατηγορίες της «απόπειρας προσβολής της ακεραιότητας του κράτους» και της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση». Επίσης ζήτησε την απαλλαγή της από την κατηγορία της «διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας». Η Ασλί Ερντογάν, συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, δικαζόταν επειδή συνεργάστηκε με την κουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem, η οποία πλέον έχει κλείσει, καθώς πιστεύεται ότι συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η συγγραφέας, αφού κρατήθηκε επί 136 ημέρες στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερη στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2016 και κατάφερε να πάρει πίσω το διαβατήριό της τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε έφυγε για τη Γερμανία, παίρνοντας τον δρόμο της αυτοεξορίας, όπως έχουν κάνει πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Από τότε ζει στη Φρανκφούρτη και στόχος της είναι να υπερασπιστεί όσους εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας.

Δύο άλλοι συνάδελφοί της απαλλάχθηκαν για τις ίδιες κατηγορίες, ενώ οι περιπτώσεις ακόμη έξι διαχωρίστηκαν. Το δικαστήριο απέφυγε να ορίσει νέα ημερομηνία για τη δίκη τους. Η ίδια η Ερντογάν δεν παρέστη στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, αλλά μέσω του δικηγόρου της, Ερντάλ Ντογκάν, είπε ότι τα άρθρα της δεν περιείχαν κάποιο βίαιο στοιχείο. «Το πολιτικό περιεχόμενό τους περιορίζεται στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε. Η συγγραφέας αντιμετώπιζε κάθειρξη έως και εννέα χρόνων και τεσσάρων μηνών εάν καταδικαζόταν. Η εφημερίδα, στην οποία αρθρογραφούσε, ήταν μεταξύ των 130 και πλέον ΜΜΕ που έκλεισε η Τουρκία αφότου κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, σε μία εκστρατεία κατά του Τύπου που θορύβησε τους συμμάχους της Αγκυρας και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το φύλλο είχε επικεντρωθεί στις συγκρούσεις του ΡΚΚ και των δυνάμεων ασφαλείας στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας και βρέθηκε αντιμέτωπο με δεκάδες έρευνες, πρόστιμα και συλλήψεις δημοσιογράφων του, προτού σφραγιστούν τα γραφεία και ανασταλεί η κυκλοφορία της εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται πως το ΡΚΚ ξεκίνησε τον αυτονομιστικό αγώνα του κατά του τουρκικού κράτους το 1984 και πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύρραξη. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρία βιβλία της Ερντογάν από τις εκδόσεις Ποταμός, «Ο θαυμαστός Μανδαρίνος», «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου» και «Η Κοκκινοσκουφίτσα στην πόλη», που κυκλοφόρησε πέρυσι. Η Ερντογάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1967, σπούδασε μηχανική υπολογιστών και φυσική, πραγματοποιώντας μάλιστα το μεταπτυχιακό της στο CERN.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή