Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το χρίσμα στους Δημοκρατικούς

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το χρίσμα στους Δημοκρατικούς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγώνας για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών ήταν ήδη συγκεχυμένος πριν από το Νιου Χαμσάιρ. Τώρα, συνεχίζεται ακόμη πιο συγκεχυμένος. Πράγματι, ο Μπέρνι Σάντερς κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ το βράδυ της Τρίτης. Αυτή η νίκη, αμέσως μετά την ουσιαστική ισοψηφία του με τον Πιτ Μπούτιτζιτζ στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα, σημαίνει πως έχει το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα για να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Δείτε, όμως, με πόσο μικρή διαφορά τερμάτισε πίσω του ο Μπούτιτζιτζ, παρά τις έντονες επιθέσεις που είχε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες από τον Σάντερς και άλλους υποψηφίους. Δείτε την ξαφνική άνοδο της Εϊμι Κλόμπουτσαρ, η οποία τερμάτισε τρίτη, δείχνοντας όχι μόνον πόσο ανοιχτός είναι ο αγώνας, αλλά επίσης πόσο πολλοί Δημοκρατικοί επιθυμούν να έχουν μια μετριοπαθή εναλλακτική επιλογή αντί του Σάντερς. Σημειώστε, επίσης, πως παρόλο που ο Σάντερς είναι πολύ γνωστός στο Νιου Χαμσάιρ και είχε κερδίσει το 2016 τη Χίλαρι Κλίντον με διαφορά 22 μονάδων, μόλις που κατάφερε να κερδίσει τον Μπούτιτζιτζ. Προφανώς, πολλοί που τον είχαν ψηφίσει πριν από τέσσερα χρόνια δεν το έκαναν τώρα. Τέλος, προετοιμαστείτε για όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες θα δοκιμαστεί σοβαρά η δυναμική του Σάντερς καθώς θα δεχτεί έντονες επιθέσεις από Δημοκρατικούς που θεωρούν πως η υποψηφιότητά του θα ήταν αυτοκτονική για το κόμμα και ότι αποτελεί εγγύηση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Περιμένατε αποσαφήνιση της κατάστασης μετά το Νιου Χαμσάιρ; Πόσο αισιόδοξοι είστε! Και πόσο ανυπόμονοι. Αυτό δεν ήταν ποτέ πιθανό, όχι φέτος, με πολλούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το ποιος είναι ο πιο σίγουρος δρόμος που θα οδηγήσει σε νίκη επί του Τραμπ, όχι με τόσο πολλές βιώσιμες υποψηφιότητες, όχι όταν τόσο πολλοί ψηφοφόροι έχουν σταματήσει να καθοδηγούνται από οργανισμούς και παραδόσεις στις οποίες προσέφευγαν τακτικά στο παρελθόν.

Η υποψηφιότητα της Ελίζαμπεθ Ουόρεν είχε υποστηριχθεί από πολλά αξιόπιστα ΜΜΕ. Τερμάτισε τέταρτη στο Νιου Χαμσάιρ, με λιγότερο από 10% των ψήφων, σε μια πολιτεία όπου είχε επενδύσει σημαντική ενέργεια και πόρους και η οποία βρίσκεται δίπλα στη Μασαχουσέτη, την οποία εκπροσωπεί στη Γερουσία. Ο Τζο Μπάιντεν διαθέτει μεγάλο δίκτυο σημαντικών υποστηρικτών, είναι προετοιμασμένος για την προεδρία όσο θα μπορούσε να είναι κανείς και επωφελείται από τα καλά αισθήματα που έχουν πολλοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Τίποτε από αυτά δεν τον ωφέλησε. Τερμάτισε πέμπτος, με λιγότερο από 9% και ενισχύθηκε, ενδεχομένως σε ανεπανόρθωτο βαθμό, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του που είχε καταγραφεί μετά την τέταρτη θέση που είχε καταλάβει στην Αϊόβα.

Αντικρουόμενα μηνύματα, πληθώρα μετριοπαθών υποψηφίων και η υποψηφιότητα Μπάιντεν σε μηχανική υποστήριξη, αυτή είναι η κατάσταση στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, που αρνούνται να ακολουθήσουν τις προβλέψεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή