Γαλλία: Υπό κράτηση ο Παβλένσκι για το «ροζ» βίντεο

Γαλλία: Υπό κράτηση ο Παβλένσκι για το «ροζ» βίντεο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πρώην υπουργό Υγείας Ανιές Μπουζέν επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα υποψήφιο δήμαρχο της πρωτεύουσας Μπενζαμέν Γκριβό, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου στη χώρα. Ο Γκριβό παραιτήθηκε την Παρασκευή, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, το οποίο είχε στείλει σε νεαρή γυναίκα.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση το Σάββατο τον Ρώσο εικαστικό και ακτιβιστή Πιοτρ Παβλένσκι και τη σύντροφό του, οι οποίοι κοινοποίησαν το επίμαχο βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης στον Παβλένσκι για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του Γκριβό.

Ο Παβλένσκι κοινοποίησε τις εικόνες του Γκριβό να αυνανίζεται, καταγγέλλοντας την υποκρισία της γαλλικής πολιτικής σκηνής, επισημαίνοντας ότι ο Γκριβό «έχτισε» την πολιτική του καριέρα πάνω στις οικογενειακές αξίες και στην αγάπη για την οικογένειά του. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αποδέκτης του βίντεο ήταν η σύντροφος του Παβλένσκι.

Ο Ρώσος εικαστικός είναι γνωστός για τις προκλητικές του «παρεμβάσεις», όπως το κάρφωμα του οσχέου του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, αλλά και ο εμπρησμός της κεντρικής πόρτας της Τράπεζας της Γαλλίας στο Παρίσι. Τη διαρροή του προσωπικού βίντεο του Γκριβό καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη «αμερικανοποίηση» της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Ανώτατα στελέχη της Δημοκρατίας σε Κίνηση, του κόμματος του προέδρου Μακρόν, προειδοποιούσαν χθες για το ενδεχόμενο συντριπτικής ήττας στις δημοτικές εκλογές. «Τα πράγματα δεν θα πάνε καλά για τη Δημοκρατία σε Κίνηση, καθώς το πρόγραμμα των υποψηφίων για τον δήμο είναι ζήτημα δευτερεύον», έλεγε χθες στέλεχος του προεδρικού κόμματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η υποψήφια δήμαρχος του Μακρόν, Ανιές Μπουζέν, δεν θα μπει στον δεύτερο γύρο, με τη σημερινή Σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό να αναμένεται να εκλεγεί, νικώντας στον δεύτερο γύρο την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Σαρκοζί, Ρασιντά Ντατί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή