Προς άρση των γαλλικών αντιρρήσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Προς άρση των γαλλικών αντιρρήσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας διαλύθηκε χθες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα θα εκδοθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενδέχεται να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πρέπει να δούμε τι θα πει η Κομισιόν για τις προόδους που έχουν σημειωθεί», δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις».

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, η Γαλλία είχε ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αν και ο Μακρόν παρατήρησε ότι η χώρα του δεν ήταν η μόνη που είχε αντιρρήσεις. «Χαιρετίζω το μεγάλο θάρρος με το οποίο κάποιες χώρες κρύβονται πίσω από τη Γαλλία όταν υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «αρκετές χώρες» ήταν αντίθετες με το άνοιγμα διαπραγματεύσεων.

Ο Μακρόν θεωρεί ότι η Γαλλία αποκόμισε πολιτικά οφέλη από το βέτο, καθώς οι διαδικασίες άλλαξαν και κατοχυρώθηκε η δυνατότητα της Ε.Ε. να άρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας ακόμη και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Η επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά στη μεταρρύθμιση, αυτή η προϋπόθεση έχει καλυφθεί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αποτυχία του Οκτωβρίου είχε υποχρεώσει τον τότε πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ σε παραίτηση. Ο Ζάεφ, αρχιτέκτονας της μετονομασίας της χώρας προκειμένου να γίνει δεκτή στην Ε.Ε., διεκδικεί εκ νέου την πρωθυπουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή