Συρία: Επανεκκίνησαν οι κοινές περιπολίες Τουρκίας – Ρωσίας, υποστηρίζει η Μόσχα

Συρία: Επανεκκίνησαν οι κοινές περιπολίες Τουρκίας – Ρωσίας, υποστηρίζει η Μόσχα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία ξεκίνησε και πάλι τις κοινές περιπολίες με τον ρωσικό στρατό στη βορειοανατολική Συρία ύστερα από παύση δύο εβδομάδων, ανέφερε η Ρωσία τη Δευτέρα, ενώ η κλιμακούμενη επίθεση της συριακής κυβέρνησης στην επαρχία Ιντλίμπ προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ακόμα περισσότερη ένταση στις σχέσεις Μόσχας και Αγκυρας.

Οι δύο πλευρές περιπολούσαν από κοινού τα συριακά εδάφη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία από τον Οκτώβριο. Οι τουρκικές δυνάμεις, ωστόσο, δεν είχαν εμφανιστεί ξανά από τις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, το οποίο αναφέρει ως πηγή αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας ανέφερε στις 7 Φεβρουαρίου ότι οι από κοινού περιπολίες της Άγκυρας με τη Μόσχα είχαν αναβληθεί λόγω καιρικών συνθηκών. Η διακοπή τους, ωστόσο, συνέπεσε με αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για την Ιντλίμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα κατηγόρησε την Τουρκία ότι αθετεί τις συμφωνίες για τον εννιαετή πόλεμο στη Συρία, καθώς και ότι απέτυχε να χαλιναγωγήσει τα στρατεύματα στην Ιντλίμπ, τα οποία, όπως είπε, συνέχιζαν τις επιθέσεις εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τη Ρωσία, προχώρησαν σε επίθεση εναντίον του τελευταίου μαχητικού οχυρού των Σύρων ανταρτών στην Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να τραπούν σε φυγή.

Τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα σήμερα, Τρίτη, για δεύτερο κύκλο συνομιλιών, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο χωρών να επιλύσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά την Ιντλίμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή