Εκτός φορολογικής «μαύρης λίστας» η Τουρκία

Εκτός φορολογικής «μαύρης λίστας» η Τουρκία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκτός του καταλόγου των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας έμεινε και επισήμως η Τουρκία. Με απόφαση του Ecofin, η Άγκυρα παρέμεινε στο Παράρτημα ΙΙ («δικαιοδοσίες με εκκρεμείς δεσμεύσεις») και της δόθηκε παράταση ως τις 31.12.2020 για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσωπειών την περασμένη εβδομάδα, παρεμβάσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστρίας οδήγησαν στην υιοθέτηση ενός πιο αυστηρού κειμένου σε σχέση με αυτό που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, απαλείφθηκε αναφορά περί «απτής προόδου ως προς την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών» και αντί αυτού αναμένεται από την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στο συγκεκριμένο πεδίο.

Συγκεκριμένα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν του Ecofin αναφέρεται ότι: «Δεδομένου ότι η Τουρκία διαθέτει εσωτερική νομοθεσία που επιτρέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πλην της Κύπρου, στον ΟΟΣΑ, πρέπει να της δοθεί περισσότερος χρόνος να επιλύσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα για να εφαρμοστεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεσματικά με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Αν η Τουρκία δεν το κάνει αυτό, σημειώνεται, θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών «σε μελλοντική ενημέρωση».

Κατά τα άλλα, επικαιροποιήθηκε σήμερα η σχετική λίστα με την προσθήκη των Νήσων Κέιμαν, του Παλάου, του Παναμάς και των Σεϋχελλών. Οι χώρες αυτές προστίθενται στις οκτώ περιοχές (Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Σαμόα, Ομάν, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Βανουάτου και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι) οι οποίες βρίσκονταν ήδη στον κατάλογο και εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται. Αντιθέτως, τουλάχιστον οι μισές χώρες που είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του 2019 διαγράφηκαν, καθώς τηρούν πλέον όλα τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Μετά την επικαιροποίηση, ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι ο κατάλογος «συμβάλλει στην επίτευξη πραγματικής βελτίωσης όσον αφορά την παγκόσμια φορολογική διαφάνεια». Η διαδικασία εξέτασης της χρηστής φορολογικής διοίκησης, τόνισε, «έχει οδηγήσει στην εξάλειψη περισσότερων από 120 επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο, ενώ δεκάδες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρότυπα φορολογικής διαφάνειας. Οι πολίτες μας αναμένουν από τους πλουσιότερους ιδιώτες και τις πλουσιότερες εταιρείες να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί και κάθε περιοχή δικαιοδοσίας που τους επιτρέπει να τον αποφεύγουν πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες. Οι σημερινές αποφάσεις δείχνουν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο αυτό.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή