To πρώτο ντιμπέιτ του Μάικλ Μπλούμπεργκ

To πρώτο ντιμπέιτ του Μάικλ Μπλούμπεργκ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ πληρεί τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο αποψινό ντιμπέιτ των Δημοκρατικών στο Λας Βέγκας (σ.μ. αύριο, στις τέσσερις τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας). Είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος  θα εμφανιστεί στη σκηνή μαζί με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Δημοσκόπηση για λογαριασμό των NPR, PBS NewsHour και Marist, που δημοσιοποιήθηκε έδειξε τον Μπλούμπεργκ να έχει υποστήριξη 19% μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων με τάση προς τους Δημοκρατικούς, τοποθετώντας τον στη δεύτερη θέση μετά τον Γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς ο οποίος συγκεντρώνει 31%. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν η ίδια εταιρία του έδινε μόνο 4%. Η έρευνα ήταν η τέταρτη δημοσκόπηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου που δείχνει τον Μπλούμπεργκ να εξασφαλίζει 10%, ποσοστό ικανό για τη συμμετοχή του στο αποψινό ντιμπέιτ.

Ο Μπλούμπεργκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Σάντερς, τις Γερουσιαστίνες της Μασαχουσέτης και Μινεσότα, Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Εϊμι Κλομπουτσάρ, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Πιτ Μπούτιτζιτζ, πρώην δήμαρχο του Σαουθ Μπεντ. Ο Μπλούμπεργκ εισήλθε στην κούρσα τον Νοέμβριο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τους περισσότερους διεκδικητές. Απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια για τη συμμετοχή στις προηγούμενες τηλεμαχίες, εν μέρει επειδή δεν δέχεται εξωτερική χρηματοδότηση για την εκστρατεία του. Ωστόσο οι νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών άνοιξαν το δρόμο για τη συμμετοχή του. «Ο Μάικ ανυπομονεί να βρεθεί με τους άλλους υποψήφιους των Δημοκρατικών στη σκηνή και να υποστηρίξει δημοσίως γιατί είναι ο ιδανικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, ικανός να συσπειρώσει τη χώρα», εξήγησε ο επικεφαλής της καμπάνιας του, Κέβιν Σίκι.

Ο Μπλούμπεργκ έχει δαπανήσει πάνω από 300 εκ. δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις σε εθνικό επίπεδο, πάνω από τα μισά από όσα έχουν ξοδέψει όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι μαζί. Αποφάσισε να παρακάμψει τις τέσσερις πρώτες αναμετρήσεις Πολιτειών, στις οποίες σημειωτέον οι άλλοι υποψήφιοι περνούν σχεδόν ένα χρόνο, για να δώσει έμφαση στις προκριματικές εκλογές που αναδεικνύουν πολλούς συνέδρους και ξεκινούν με την σούπερ-Τρίτη, 3 Μαρτίου. Ο Μπλούμπεργκ βλέπει την δημοτικότητά του να αυξάνεται σταθερά στις εθνικές δημοσκοπήσεις καθώς οι ψηφοφόροι έχουν βομβαρδιστεί από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του. Οι αντίπαλοί του την ίδια ώρα διχάζονται ανάμεσα στην τάση τους να τού επιτεθούν και να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλον στις πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Μπλούμπεργκ θα βρεθεί στο στόχαστρο των επιθέσεων τόσο του Σάντερς όσο και της Ουόρεν, που έχουν θέσει την οργή κατά των μεγιστάνων σε βασικό στοιχείο της καμπάνιας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή