Ο απρόβλεπτος υποψήφιος για την ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών

Ο απρόβλεπτος υποψήφιος για την ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κάποτε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν είχε αποπεμφθεί κακήν κακώς από το υπουργικό συμβούλιο της Ανγκελα Μέρκελ. Τώρα ο Χριστιανοδημοκράτης ( CDU) πολιτικός φιλοδοξεί να την διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ανακοίνωσε την επίσημη υποψηφιότητά του, την πρώτη επίσημη, καθώς οι υπόλοιποι επίδοξοι αντικαταστάτες της Μέρκελ ακόμη εμφανίζονται να το σκέφτονται. «Δεν πρόκειται μόνο για μια απόφαση που αφορά στην ηγεσία του κόμματος, αλλά για το χριστιανοδημοκρατικό ιδεώδες του εθνικού μας μέλλοντος και τη στρατηγική τοποθέτηση του CDU», είπε ο Ρέτγκεν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Ο πρώτος επίσημος υποψήφιος για την ηγεσία του CDU δήλωσε ενοχλημένος από τις «αδιαφανείς», όπως είπε, διευθετήσεις της σημερινής επικεφαλής του κόμματος, Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, με τους τρεις πιθανούς διεκδικητές του πόστου, τον Αρμιν Λάσετ, τον Φρίντριχ Μερτς και τον Γιενς Σπαν. «Δεν έχω πειστεί» (για τη διαδικασία), είπε χαρακτηριστικά ο Ρέτγκεν.

Η ΑΚΚ είχε το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον Μερτς, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί επαφές με τον Λάσετ και τον Σπαν. Ο Ρέτγκεν περιέγραψε τη διαδικασία με το κλείσιμο μίας ζακέτας. «Οταν ξεκινάμε να κουμπώνουμε λάθος από το πρώτο κουμπί, είναι βέβαιο ότι δεν θα βγει κάτι», σχολίασε. Κατά τη γνώμη του το βασικό διακύβευμα είναι να διασφαλιστεί ότι το κόμμα θα επιστρέψει σε ποσοστά άνω του 30%, ενώ επέμεινε ότι η Μέρκελ πρέπει να παραμείνει στην καγκελαρία ως τις επόμενες εκλογές, το 2021. Είναι αδύνατον να περιμένουμε ως το τέλος του χρόνου για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει. «Αυτό είναι αδιανόητο», υπογράμμισε, απορρίπτοντας την ιδέα να συμβεί αυτό στη διάρκεια του καθιερωμένου συνεδρίου του CDU. Ο ίδιος πρότεινε να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, σαφώς πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Ιδεολογικά εκτιμά ότι το CDU πρέπει να παραμείνει και να ενισχυθεί μάλιστα ως «Κόμμα του Κέντρου», ορθώνοντας διαχωριστικές γραμμές τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς τα αριστερά, αν και προειδοποίησε ότι η ξενοφοβική AfD και το Κόμμα της Αριστεράς δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ήταν υπουργός Περιβάλλοντος από τον Οκτώβριο 2009 ως το Μάιο 2012. Οταν άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον του στην τοπική πολιτική σκηνή του κρατιδίου του, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (πρώτη διεκδικώντας την ηγεσία του CDU στο κρατίδιο και στη συνέχεια την πρωθυπουργία του), η καγκελάριος ενοχλήθηκε και το 2012 τον απομάκρυνε από το θώκο του, καλώντας τον να επιλέξει τη δραστηριοποίησή του εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή